De får tummen ned av tandläkaren
Alla utom två av kommunens fritidsgårdar säljer läsk eller godis. Detta trots kritik från både Livsmedelsverket och Tandläkarförbundet.- Det är en knepig situation, säger Christer Johansson, ungdomskonsulent vid Uppsala kommun.
Vincent Lindqvist, Douglas Svedberg, Martin Sundberg, Oliver Clevehielm och Marcus Pirilä vid fritidsgården i Storvreta.
Foto: Staffan Claesson
- Det är precis lika illa att fritidsgårdarna säljer sådana sötsaker. Vi har drivit den här hälsofrågan länge och vill fortsätta med det. Men just nu har vi inte resurser att se över precis den verksamheten, säger Gunilla Klingberg, ordförande i Sveriges tandläkarförbund.
Även på Livsmedelsverket ser man allvarligt på fritidsgårdarnas försäljning.
- Barn har så lätt för att köpa godis på andra ställen så de behöver inte hitta det inom kommunal verksamhet. Det stimulerar bara till mer konsumtion, säger Annica Sohlström, chef för Livsmedelsverkets nutritionsavdelning.
En av fritidsgårdarna som erbjuder läsk och godis är Storvretas. När skolan har slutat för dagen är det ett gäng ungdomar som samlats i uppehållsrummets soffa. Några meter bort har kiosken just öppnat där föreståndaren Agneta Björnlund säljer chokladkakor, lösgodis och kolsyrade drycker.
- Det är bra att de har godis, säger Oliver Clewehielm och lutar sig tillbaka.
Marcus Pirilä håller med.
- Jag köper godis typ två gånger om dagen. Det är för långt att gå till Konsum.
Christer Johansson sitter i ledningsgruppen för de kommunala fritidsgårdarna och han säger att läsk- och godisförsäljningen är en fråga som förvaltningen diskuterat länge.
- Man ska komma ihåg att fritidsgårdarna driver en massa aktiviteter som ungdomarna kommer dit för. Godiset är ju inte det primära och det är väl ingen som tvingar barnen att köpa det, säger han.
Fritidsgårdsverksamheten arbetar på uppdrag av kommunens barn- och ungdomsnämnd. I arbetsplanen för 2010 står det bland annat att ungdomar ska ges möjlighet att utveckla sina intressen. Ingenstans står det att fritidsgårdarna ska erbjuda kiosk- eller kaféverksamhet.
- Vi tror inte på att förbjuda godis. Då erbjuder vi hellre ett bättre alternativ än andra butiker.
Men hur är era alternativ bättre om ni också säljer godis?
- Om inte vi säljer godis så kommer barnen att köpa det någon annanstans och sen ändå komma tillbaka och äta det här. Ska vi då säga att de inte får det?
Nyligen tillsatte fritidsgårdarnas ledningsgrupp ett hälsoråd bestående av föreståndare och aktivitetsledare som ska diskutera vilken typ av sortiment gårdarna ska erbjuda. Ett mål är att helt sluta sälja sötsaker. Men det ligger i framtiden.
- Försäljningen har minskat. Men sådana här saker tar tid att ändra på, först vill vi prata med ungdomarna för att kunna få en långsiktig förändring, säger Christer Johansson.
Livsmedelsverkets Annica Solhström ser inte någon anledning till varför det behöver dröja.
-Jag förstår inte varför man inte bara kan ta bort godiset och läsken. Det är mycket vi vuxna gör som inte barn tycker om men som är för deras eget bästa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!