Filip Malmberg och hans fru Annika kämpar med livspusslet. Han är forskare inom datavetenskap på Uppsala universitet och hon högstadielärare i Sala, dit hon pendlar varje dag från Uppsala.
I våras öppnades en möjlighet för Filip att få åka på ett forskningsutbyte med ett universitet i Paris. Planen var då att Annika och de båda barnen, som går i trean och sjuan, skulle följa med.
– Fakulteten där jag jobbar har ju gjort en satsning på att forskare, även de som har familj, ska kunna genomföra forskningssamarbeten med universitet i andra länder för att forskningens kvalitet då höjs, berättar Filip Malmberg samtidigt som han navigerar genom korridorerna i Ångströmlaboratoriet.
Fakulteten har sett att ett hinder för forskningsutbyte är just familjelivet. Därför ska exempelvis en medföljande partner kunna få ekonomisk ersättning från Uppsala universitet.
– Undervisning går ofta att lösa medan man är borta, men familjehindret är svårt, säger Filip Malmberg.
I april ansökte Filip Malmberg och hans fru hos Uppsala kommun om att barnen skulle få gå i en svensk skola i Paris mellan slutet på augusti och slutet på oktober. Men Uppsala kommun sa nej. Familjen överklagade till förvaltningsrätten som upphävde Uppsala kommuns bedömning.
– Men det var en vecka innan vi skulle ha åkt, så vi hade inget boende och kunde inte åka med så kort varsel, berättar Filip Malmberg.
Enligt skollagen är det tillåtet att fullgöra sin skolplikt på annat sätt än i den skola barnen går i under en period – om man uppfyller tre krav. Skolgången i det andra landet ska vara likvärdig med svensk skola, svenska myndigheter ska ha insyn i verksamheten, och det ska finnas synnerliga skäl. Det var på den sista punkten som Uppsala kommun underkände ansökan. De anser helt enkelt att föräldrars vilja att jobba utomlands inte är synnerliga skäl för barnens bästa.
Den som ansvarat för ärendet på Uppsala kommun är Viktor Engström, chef för barn- och elevhälsa på utbildningsförvaltningen.
– Lagstiftaren har utgått från elevens behov, och i de förarbeten och domar som finns blir det tydligt att man ska vara väldigt restriktiv med att fullgöra skolplikten på annat sätt.
I det här fallet skulle barnen gå i svensk skola där Skolverket har insyn, vad är problemet enligt er?
– Jag har inga åsikter om just det här fallet, utan följer bara praxis att det ska vara synnerliga skäl för barnen att byta skola tillfälligt och det såg vi inte i det här fallet.
För att bringa klarhet i vad som gäller har nu Uppsala kommun överklagat förvaltningsrättens bifall till kammarrätten. Sara Lundberg är doktorand i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och har i sin forskning om skolplikten i Sverige granskat domar i kammarrätten. Där har hon sett att i samtliga fall där föräldrar överklagat kommunens avslag, har kammarrätten gått på kommunens linje.
– Sedan kravet synnerliga skäl infördes i skollagen 2010 har det blivit i stort sett omöjligt att rättsligt få igenom att barnen ska kunna få fullgöra sin skolplikt på annan ort.
Tanken när synnerliga skäl infördes var att likvärdigheten skulle öka. Ingen elev skulle av religiösa motiv hos föräldrarna kunna hållas borta från skolan och undervisas i hemmet. På senare år har de här ärendena snarare än att gälla hemundervisning handlat om att föräldrar vill ta med sig sina barn utomlands
– Den här strikta tolkningen av synnerliga skäl gör enligt mig att man inte tar hänsyn barns individuella behov.
Hon påpekar också att Sveriges kommuner gör väldigt olika.
– Om kommunen säger ja, så hamnar ju aldrig fallet i kammarrätten. Och Uppsala kommun verkar vara väldigt strikta och säger nej i högre utsträckning än andra kommuner.
Filip Malmberg står tyst och fundersam på sitt kontor vid Ångströmslaboratoriet. Han har just fått frågan varför det finns synnerliga skäl att hans barn ska följa med honom på hans forskningsutbyte.
– Jag tycker att det är jättebra att vi har en skolplikt som värnar barnen. Men jag tycker att det ska vara möjligt, om undervisningen är likvärdig och det finns insyn, att familjer gör sådana här saker. Så jag tycker att det är bra att det prövas rättsligt.
Kunde du inte åkt på ditt forskningsutbyte utan familjen?
– Min fru pendlar och åker tidiga mornar och kommer hem sena kvällar. Och eftersom vi inte vill att barnen ska vara ensamma så mycket är det inte aktuellt för vår familj.