De får förtur till lägenheterna i Skandalhuset

Skandalhuset byggs om till 50 hyresrätter. Och de universitetsanställda har förtur till de attraktiva bostäderna.

Attraktiva lägenheter. I höst påbörjas förvandlingen av det så kallade Skandalhuset på S:t Olofsgatan. Om drygt tre år ska 50 attraktiva hyreslägenheter vara färdiga för inflyttning.

Attraktiva lägenheter. I höst påbörjas förvandlingen av det så kallade Skandalhuset på S:t Olofsgatan. Om drygt tre år ska 50 attraktiva hyreslägenheter vara färdiga för inflyttning.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2017-08-22 05:00

Skandalhusets sju våningar på totalt 5 500 kvadratmeter ska nu byggas om till 50 hyreslägenheter, samt en mindre kontorsyta ovanför Fyrisbiografen. Under hösten kommer kontorsytorna att rivas ut och i oktober påbörjas förvandlingen från kontor till bostäder.

Torbjörn Axelsson, fastighetschef på Uppsala Akademiförvaltning som äger huset, säger de har bedömt det finns ett större behov av lägenheter än kontorsytor i detta läge.

– Det här ska bli jättespännande, men det blir en lång process. Det mesta ska rivas ut och det ska skapas helt nya lägenheter. Planlösningar blir avvikande jämfört med nyproducerade bostäder eftersom lägenheterna ­­– och framför allt vardagsrummen – blir större, säger Torbjörn Axelsson och syftar bland annat på den stora etagelägenhet som planeras i två våningar med delvis en takhöjd på cirka nio meter.

Den minsta lägenheten blir en etta på 42 kvadratmeter och den största får sex rum fördelade på 197 kvadratmeter.

– Det finns en del fina detaljer som vi vill bevara, till exempel spegeldörrar, cirka 40 centimeter höga golvsocklar, stuckaturer och inbyggda kakelugnar – som tyvärr inte går att elda i, berättar Torbjörn Axelsson.

Vilka ska bo här?

– Lägenheterna kommer att förmedlas via vår bostadskö och där har universitetsanställda förtur.

Det låter dyrt att bo här. Hur hög blir hyran?

– Det är inte färdigförhandlat än, så det kan jag inte säga. Men vi får ju rätta in oss i ledet eftersom det finns en hyresrättsmodell att följa. De större lägenheterna blir så klart dyra, men per kvadratmeter lär det inte att bli lika högt som nybyggda hyreslägenheter. Men jag vill inte spekulera om det nu, det kan tolkas fel.

Sedan gammalt har det varit problem med vibrationer från gatan utanför. Vad gör ni åt det?

– Det hoppas vi kunna lösa. Kullerstensgatan läggs om så att den blir mindre ojämn. Dessutom kommer vissa bjälklag i huset att förstärkas, säger Torbjörn Axelsson.

LÄS MER: Så blir det att jobba i Segerstedthuset

När Skandalhuset byggdes klart 1910 innehöll det ett 20-tal stora lägenheter. Bygget ledde till en kritikstorm eftersom huset var så högt att det ansågs konkurrera ut universitetshuset på andra sidan gatan. En skandal, ansåg många inom den akademiska världen och därmed hade den praktfulla jugendbyggnaden fått sitt öknamn.

Genom åren har bostäder ersatts av kontorsytor och sedan flera år har Uppsala universitet haft delar av sin växande förvaltning i huset, inklusive universitetsledning.

Men på tisdagen lämnar Uppsala universitetet sitt 107 år gamla förvaltningshus för gott. Ny adress för hela förvaltningens 600 anställda blir, som UNT berättat om tidigare, det nybyggda Segerstedthuset i korsningen Dag Hammarskjölds väg/Norbyvägen.

De första hyresgästerna planeras kunna flytta in i Skandalhuset i januari 2020.

Skandalhuset

Uppsala universitets gamla förvaltningsbyggnad

Skandalhuset på S:t Olofsgatan uppfördes mellan 1906 och 1910 av grosshandlaren Axel Beskow.

Det byggdes högre än det gamla universitetshuset, vilket ansågs vara en skandal. Till att börja med innehöll huset ett tjugotal bostadslägenheter.

Huset ägs av Uppsala Akademiförvaltning och har framför allt använts av universitetets förvaltning. Det separata gårdshuset består av hyreslägenheter

Kontoriseringen började under 1960-talet och skedde sen successivt i takt med att universitetsförvaltningen behövde större ytor.

I husets källare ligger sedan 1911 Fyrisbiografen, en av Sveriges äldsta biografer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!