På fredagseftermiddagen kom de första uppgifterna om att den 30-årige journalisten Joakim Medin försvunnit i ett område mellan Syrien och Turkiet som bevakas av Islamiska Staten. Joakim Medin är frilansmedarbetare i UNT och hade en avgörande roll i den granskning av nynazister tidningen gjorde ifjol.
– Joakim Medins uppgifter var avgörande för att vi skulle komma vidare i granskningen av polisens arbete. Utan hans insats hade inte händelserna kommit fram och vi hade inte kunnat presentera vårt material, säger Roger Berglund, nyhetschef på UNT.
På fredagen hade anhöriga inte haft någon kontakt med honom på fyra dagar och vad som egentligen hade skett vid försvinnandet var oklart. Istället spekulerades det i att han tillfångatagits av terrorgruppen IS, som Joakim Medin under hösten och vintern har rapporterat om från Syrien.
När UNT på fredagkvällen kontaktade Jonathan Lundqvist, ordförande för organisationen Reportrar utan gränser, beskrev han Syrien som det farligaste stället i världen för en journalist att befinna sig på.
– Det är ypperligt få journalister som längre vågar bevaka landet.
Vid 22-tiden på fredagen kom dock nya uppgifter om Joakim Medins försvinnande. Samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi, som under helgen har varit i kontakt med högt uppsatta syrisk-kurdiska ledare, uppgav istället att Joakim Medin befann sig i trygghet, men på hemlig plats. Uppgifterna kunde inte bekräftas av Utrikesdepartementet.
Först på lördagen visade det sig att Joakim Melin, tillsammans med en kurdisk journalist, gripits av al-Assadregimen den 15 februari och nu satt häktad i staden Qamishli i norra Syrien. Uppgifterna bekräftades på lördagseftermiddagen av Reportrar utan gränser som var lättade över att veta var Joakim Melin befann sig, men samtidigt oroade över situationen.
– Men i det här kriget finns inga good-guys. al-Assadregimen finns med på Reportrar utan gränsers lista över pressfrihetens fiender. Det vill säga att den här typen av övergrepp på pressfriheten är ganska vanligt i Syrien.
Vid 21-tiden på lördagskvällen kom uppgifter om att kurdisk gerilla i staden Qamishli tillfångatagit ett 20-tal säkerhetsstyrkor för att pressa regimen till att släppa Joakim Medin och hans kurdiska kollega fria. Uppgifterna oroade Kurdi Baksi som menade att förhandlingsläget med syrsiska regimen skulle kunna försvåras av en gisslansituation.
Men så vid strax före midnatt mot söndagen hörde Joakim Medin av sig till vänner i Sverige. Efter långa förhandlingar mellan det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet och al-Assadregimen var till slut frigivningen av Joakim Medin och den kurdiska journalisten ett faktum.