De bygger staden
De finns överallt, de är självlysande och de förvandlar vår stad. Vilka är de? Och var kommer de ifrån? City hälsar på byggjobbarna.
Christer Ström och Peter Hellstrand är västeråsare som kommit till Uppsala för byggjobbets skull. De är inte ensamma med att pendla till Uppsala, där byggboomen håller i sig.
Foto: Pelle Johansson
- Klockan ringer kvart i fem varje morgon. Arbetsdagen blir tio elva timmar lång när man pendlar. Men det tillhör ju branschens villkor, man måste ju åka dit jobben är, säger han.
Christer Ström kommer fram till arbetsplatsen på Fyrisvallen strax efter sex. Efter kaffe och en macka sätter han och kollegerna på enköpingsbaserade firman Mälardalens mur & puts AB igång med att lägga puts på ett av de höghus som rests här alldeles intill Fyrisån. Ett typiskt modernt hus. Raka, rena linjer. Vitt och grått med röda detaljer.
- Det är egentligen roligare med renoveringar. På äldre hus blir det lite mer avancerat med sirliga lister och sånt. Och så är det inte lika stressigt, på nyproduktioner ska ju folk snart flytta in, säger murarkompisen Peter Hellstrand som även han bor i Västerås.
På området - som till för något år sedan var kolonilotter - byggs totalt cirka 350 lägenheter på uppdrag av HSB, Uppsalahem och Skanska. Inflyttningen börjar nu i höst. Våren 2010 ska alla ha flyttat in.
Bygghaussen håller på att avta i de flesta svenska städer. Men inte i Uppsala. Här började 788 bostäder byggas första halvåret, 30 procent fler än samma period i fjol. Och så har vi ju de stora projekten så som Resecentrum, Pedagogikum och nya Ikea. Sammanlagt jobbar nu omkring 5 000 byggarbetare på byggen runtom i stan.
- Så många byggarbetare har vi nog inte haft här sedan byggboomen på 70-talet. Personer med ubildning och arbetserfarenhet är svåra att få tag på, säger Anders Larsson som är ordförande för fackförbundet Byggnads här i Uppland.
Nej, Upplands byggarbetare räcker inte riktigt till för att klara stans alla projekt. Omkring 1 500 byggare veckopendlar hit. Det rör sig om firmor baserade i exempelvis Dalarna och Värmland, men också om byggarbetare från i första hand de forna öststaterna som lockas hit av våra relativt höga löner. Här i Uppsala bor de på vandrarhem, i hyrda fastigheter som arbetsgivaren ordnat, eller i husvagn. Och i synnerhet utländska arbetare blir ibland inhysta i baracker.
- Ja, tyvärr. Men reglerna är att varje arbetare ska ha ett eget sovrum med egen toa och dusch, säger Anders Larsson.
Solen skiner. Flaggstängerna smattrar och HSB-flaggorna står rätt ut i den nordliga vinden, men Christer Ström och kollegan Peter Hellstrand är inte lättfrusna.
- Det bästa med jobbet är att man får vara ute så mycket. Det är skönt året om, säger Peter Hellstrand.
Yrkets baksida är allt slit. Kroppen säger ifrån.
- Det gäller att man håller till pensionen. Men det är det inte många som gör, säger Christer Ström.
Och så var det ju det där med pendlingen. Numera känns det okej. Men när barnen var små var det jobbigare, säger de.
- Jag har bitvis jobbat i Norge. Då var jag borta mycket, det var ju nästan så att barnen inte kände igen mig när jag kom hem. Då tänkte man att det var dags att sluta, säger Peter Hellstrand.
Men att börja halvsju. Varför börjar byggarbetare så himla tidigt egentligen?
Christer Ström rynkar pannan.
- Jaa ... gammal hävd kanske?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!