De borgerliga backar om miljömål

Den borgerliga majoriteten sänker målet för hur mycket bilismen ska minska i Uppsala. Oppositionen är starkt kritisk och menar att det nu blir svårare att nå kommunens miljömål.

Uppsala2010-03-14 09:03
När kommunens översiktsplan snart ställs ut har den borgerliga majoriteten skruvat ner ambitionen för hur mycket Uppsalaborna ska minska sitt bilresande.

I det ursprungliga förslaget, som togs fram av kommunens tjänstemän, var målet att andelen bilresor skulle minska från dagens 39 procent till 24 procent av den totala stadstrafiken år 2030. Den målsättningen har den borgerliga majoriteten nu ändrat till max 30 procent. Samtidigt ändrar man också målet för hur stor andel av resandet som ska ske till fots eller med cykel. Där föreslog tjänstemännen att andelen skulle ligga kvar på dagens 46 procent. Men den borgerliga majoriteten sätter målet till minst 40 procent.

En katastrof för miljön, menar den rödgröna oppositionen.
- Vi kommer inte att klara de klimatmål som vi satt upp. Borgarna tar inte nedsmutsningen på allvar, säger kommunalrådet Jan Ask (S).
Kommunalrådet Niclas Malmberg (MP) tycker att de borgerliga för en politik för ökad bilism, trots att målet är en sänkning från dagens nivå:
- Visst vill de ha en mindre andel bilresande år 2030. Men det innebär ändå ett större antal bilister eftersom befolkningen ökar kraftigt. Totalt sett blir det mer biltrafik, vilket förvärrar de problem vi redan har med trängsel och föroreningar.

Cecilia Forss (M), som är kommunalråd med ansvar för trafik, håller med om att trängseln kommer att öka. Men hon tror inte att föroreningarna blir värre.
- Biltrafiken kommer inte att vara ett miljöproblem om 20 år, då har man nog löst utsläppsproblemen, säger hon.
Hon förklarar varför den borgerliga majoriteten valde att skriva ner målet för biltrafiken:
- Vi tyckte att andelen bilism var orealistisk låg i tjänstemännens förslag eftersom vi tror att bilismen kommer öka när Uppsala växer.

Att gång- och cykeltrafiken, enligt de borgerliga, kommer minska i framtiden är en följd av att fler ska resa kollektivt, säger Cecilia Forss:
- Bygger man ut kollektivtrafiken så mycket som vi vill kommer en och annan cyklist att ta bussen eller spårvagnen i stället.
Men Cecilia Forss vill inte överdriva översiktsplanens betydelse.
- Planen är en vision av hur man kan tänka sig framtiden. Men den görs om vart fjärde år och de här procentsatserna kan ändras.

Nu ställs översiktsplanen ut och allmänheten ges möjlighet att lämna synpunkter. Den borgerliga majoriteten hoppas kunna klubba planen på kommunfullmäktige i juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om