Pengarna är en del av regeringens riktade satsning från i våras på tre miljarder kronor per år för att öka lärarlönerna. Det ska ge cirka 60 000 lärare i landet mer pengar i plånboken. Uppsala kommun har fått drygt 50 miljoner kronor att fördela. Pengarna ska gå till lärare som är särskilt skickliga i sitt jobb. Efter samverkan med de fackliga organisationerna är fördelningen klar.
– Det är viktigt att kunna öka lärarlönerna så att vi kan rekrytera och behålla de bästa lärarna. Då är det här en viktig styrning mot ökad kvalité i klassrummen. Löneökningen bland dem som får ett påslag ska vara i genomsnitt minst 2 500 kr och högst 3 500 kr per månad och lärare, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.
För två år sedan gjordes en bred politisk uppgörelse i Uppsala som gick ut på att lärarlönerna ska öka i genomsnitt med 10 000 kronor i månaden mellan åren 2012 och 2016 för de bästa lärarna och att medellönen ska öka med 5000 kronor.
Klarar ni det med den här satsningen?
– Vi kommer att återkomma kring den delen när de lokala löneförhandlingarna är klara.
Så det kommer mer?
– Det kommer att bli en fortsatt lokal lärarlönesatsning, men vi återkommer med det när förhandlingarna är klara, säger Caroline Andersson.
Louise Plobeck, ordförande i Lärarförbundet i Uppsala är nöjd med att kommunen och förbundet har samma syn på fördelningen av de statliga pengarna.
– Vi har fått gehör på tre viktiga punkter. Inga lärargrupper ska undantas och lönehöjningen blir inte som ett tillägg som man kan ta bort utan som tillsvidarelön. Dessutom var det viktigt för oss att pengarna sprids ut på många individer, men vi skulle naturligtvis ha velat att fler lärare hade kunnat få en löneökning. De flesta lärare fick inte ta del av den tidigare satsningen på karriärlärare, säger hon.
Det blir rektorerna på respektive skola som kommer att avgöra vilka som får pengar och hur mycket. I och med att det lägsta beloppet är satt till 2000 kronor innebär det att en hel del lärare blir utan.
Är inte risken att det upplevs som orättvist?
– Jo visst och därför är det viktigt att kommunen fortsätter sin satsning på att höja lärares löner. Förstelärare kan också få del av pengarna men vi tror inte att rektorerna premierar så många av dem den här gången, säger Louise Plobeck.
Lärarnas Riksförbund hade önskat sig en annan fördelning av pengarna.
– Vi ville ha en mindre summa än 2000 kronor att fördela ut, men fick inte gehör för det. Det hade gett rektorerna möjlighet att ge fler lärare en ökning än det blir nu. De kriterier som regeringen satt upp omfattas alla våra medlemmar av, men alla kommer inte att få del av pengarna. För lärare som är 40 år fyllda planar lönekurvan ut idag, säger LR:s ordförande Katarina Reineck.