"De bästa forskarna bör få mest"

Bättre utbildning och stora ekonomiska resurser för fri användning till de främsta forskarna. Det är säkraste vägen till nya stora upptäckter. Det menar professor emeritus Stellan Hjertén, 81 år, ännu heltidsforskare på Institutionen för biokemi och organisk kemi.

Uppsala2009-10-17 11:00
15 år efter pensionsdagen formulerar Stellan Hjertén i dag teorier för utveckling av en ny typ av antibiotika. Han om någon borde veta vad som krävs för att skapa en gynnsam miljö för banbrytande vetenskapliga upptäckter. Resultatet av hans forskning syns världen över.

Det handlar om tekniker för att separera olika ämnen från varandra, en nödvändighet i forskningslaboratorier på universitet och på läkemedelsföretag över hela världen. Den här forskningen har blivit ett adelsmärke för Uppsala universitet med två Nobelpristagare i kemi, The Svedberg och Arne Tiselius, som var Stellan Hjerténs handledare under forskarstudierna.
- Men jag fick klara mig själv. Arne Tiselius hade en tro på att om jag var en tillräckligt duktig forskare skulle jag så småningom få fram goda resultat, därför lade han sig inte i, säger Stellan Hjertén.

Förutom en tillit till god vetenskap krävs stora ekonomiska resurser till forskningen, något Folke Tiselius grupp hade, samt bättre utbildning från gymnasiet.
- Med bättre studenter får vi bättre forskning. Så enkelt är det. Sedan måste de främsta forskarna få mest pengar, och forskarna själva ska avgöra vem som är bäst, fortsätter Stellan Hjertén.
Här måste ledningen på universitet och högskolor stå upp för sina forskare, menar Stellan Hjertén. Det finns nämligen en mekanism inbyggd i det nuvarande finansieringssystemet, som hotar det udda och unika, som ofta innehåller det banbrytande. Utan stora anslag får man inga nya stora anslag, eftersom det används som mått på vem som gör värdefull forskning.
- Ledningarna börjar kanske inse detta, men tyvärr följer många rektorer och prefekter ännu politikerna i spåren. Rädslan att få minskade anslag är kanske skälet, så formulerade sig i alla fall en tidigare rektor vid vårt universitet i ett personligt samtal, säger Stellan Hjertén.

Hans forskning har lett till många kommersiella produkter som används i life-science laboratorier världen över. Men han har också lärt sig att det inte är självklart att nya rön tas emot med jubel i näringslivet.
- Politikerna vill alltid se nya upptäckter, dagens företagsaktörer mer sällan. En ny upptäckt omkullkastar vad som byggts upp och kräver stora nyinvesteringar. I stället vill nutidens företag helst bygga vidare på vad de redan har, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!