De är oense om drift av vården
Socialdemokraterna och moderaterna i Uppsala läns landsting är ense om mycket i sjukvårdspolitiken. Men synen på alternativa driftsformer utgör fortfarande en påtaglig rågång mellan partierna. Det visar unt.se:s tv-debatt på nätet.
Erik Weiman och Börje Wennberg
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Men socialdemokraterna är trots allt försiktiga, väger alternativa driftsformer på våg och ser risken att alternativ kan bana väg för en privatisering av sjukvården.
Majoriteten med moderaterna i spetsen vill gärna pröva nya driftsformer.
- Varför ska hälso- och sjukvården vara en fredad zon när vi har valfrihet och mångfald på ett antal områden inom kommunen, undrar Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande (m).
Börje Wennberg använder Weimans partibröder och systrar i Stockholms läns landsting som slagträ i debatten. Stockholmsmoderaternas politik ser han som ett skyltfönster för övriga landet. Han varnar för en liknande utveckling i Uppsala läns landsting om majoriteten får fortsätta att råda över sjukvården.
I Stockholms läns landsting finns de nya sjukvårdsentreprenörerna i första hand på Östermalm och Kungsholmen. Väldigt få i de södra delarna av länet. Det är en politik som gynnar de välbeställda, påstår Börje Wennberg.
Erik Weiman delar inte hans uppfattning. Han anser att socialdemokraterna har fallit i en ideologisk låsning vilket försvårar möjligheterna att förbättra och utveckla hälso- och sjukvården.
- Sjukvården har stora utmaningar framför sig. Då måste vi också öppna för nya initiativ. Även tillgängligheten förbättras med ökad valfrihet och mångfald, anser Erik Weiman.
Även om tillgängligheten i primärvården förbättrats något under det senaste året är resultatet inte särskilt mycket att stoltsera över. Problemet är fortfarande inte löst.
Och vad är egentligen god tillgänglighet... Att snabbt få kontakt med sin husläkare eller sin vårdcentral...
- Centralt handlar det om att enkelt och okomplicerat få kontakt med vårdcentralen. Arbetet med att förbättra tillgängligheten ytterligare pågår, säger Erik Weiman.
Börje Wennberg vill gärna hitta en lösning, samarbeta över blockgränsen för en modell som inte behöver rivas upp vid en enventuell ny majoritet i landstinget.
Han anklagar samtidigt den borgerliga majoriteten för att inte lyssna, för att inte vilja samarbeta, för att ta egna snabba beslut.
- Vi är inte delaktiga, suckar han.
Erik Weiman tillbakavisar anklagelserna.
- Jag är förvånad. Vi har varit väldigt noga med att efterlysa synpunkter och idéer. Vi vill ha breda lösningar, men vi får bara stoppbollar tillbaka från oppositionen, säger Erik Weiman.
FRÅGA POLITIKERNA!
Vad tycker du? Ställ din fråga i kommentarsfältet nedan.
Vad tycker du? Ställ din fråga i kommentarsfältet nedan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!