Fler än hälften av svenskarna är missnöjda med sitt sexliv, enligt en undersökning från RFSU där man frågat svenskarna om deras sexvanor. Män är mer missnöjda än kvinnor, 60 procent mot kvinnornas 52 procent, och det största problemet är att man inte har sex tillräckligt ofta, det uppger sju av tio.
Anledningarna till att sexlivet inte känns tillfredsställande skiljer sig år mellan könen, bland kvinnorna säger något mer än var fjärde att de saknar lust och en av fem är missnöjda för att de får orgasm för sällan.
Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, menar att det finns ett orgasmgap mellan män och kvinnor. Män som grupp får oftare orgasm när de har sex och är mer missnöjda än kvinnorna för att de inte har sex tillräckligt ofta.
– 70 till 80 procent av kvinnorna behöver få klitorisstimulans för att få orgasm och det är fortfarande så att många inte riktigt inte har tagit till sig den kunskapen.
Sannolikheten för att kvinnorna skulle vilja ha sex oftare om de fick orgasm är också stor, menar Pelle Ullholm.
– Det kan vara ett sätt att göra sexet både bättre och troligtvis också nå önskan om att ha sex oftare.
Bara lite fler än hälften, 53 procent, av dem som har en relation är nöjda med sitt sexliv. En stor anledning till att de som lever i en relation inte tycker att sexet funkar är att de saknar spänning och variation.
Yngre och äldre är mer nöjda än gruppen 36–49 år, mest nöjda är grupperna 21–35 och 50–65 år. Att just mellangruppen är mest missnöjd är kanske inte så konstigt, menar Pelle Ullholm.
– Under småbarnsåren går frekvensen i sexlivet ner för de flesta, livet tar med tid. Och sexlivet hamnar i kategorin "mjuka värden" som man inte talar så mycket om. Det är lättare att förhandla om hämtningar på dagis eller vem som tar tvätten, säger han.
Hans bästa tips är att avsätta tid, både för intimitet och närhet och för att prata om den sexuella relationen.
– Många överdramatiserar sexualiteten, om det skulle bli mindre bra så finns det en del som oroar sig för att det ska hota relationen. Men tar man samtalet och pratar om vad man vill så tror jag snarare att man kommer närmare varandra.
Om paren pratade mer med varandra skulle de också kunna göra sexlivet mer spännande och mer varierat.
– Ofta har vi en bild av att sex ska vara mystiskt, en känsla som kommer till en. Men man måste hitta sätt att prata öppnare om sex och formulera sin vilja för att komma fram till hur man vill ha sex med sin partner, säger Pelle Ullholm.
Att 77 procent av singlarna är missnöjda betyder inte att de nödvändigtvis är missnöjda med det sex de har, utan beror mer på att det inte inträffar tillräckligt ofta. Här är spänning och variation ett problem bara för var tionde person.
Undersökningen genomfördes online med 4 260 deltagare i de nordiska länderna, varav 1 062 från Sverige.