De anställda röstade för sänkt lön

Det blev ett ja med eftertryck till korttidsvecka på Atlas Copco i Tierp. 93,1 procent av de anställda sa ja på måndagen ja till företagets förslag att minska arbetstiden med 20 procent och lönen med 10 procent.

Henrik Evaldsson, anställd på Atlas Copco, tycker att det är positivt att fler får ha jobben kvar.

Henrik Evaldsson, anställd på Atlas Copco, tycker att det är positivt att fler får ha jobben kvar.

Foto: Erika Hagegård

Uppsala2009-06-17 06:01
Samtidigt röstade de anställda på Erasteel i Söderfors ja till en liknande överenskommelse.
Av de 263 röstberättigade röstade endast 16 emot förslaget. Valdeltagande var 94,3 procent. Av dessa röstade 93,1 procent för förslaget.
- Ett rungande ja, säger platschefen Stefan Calner.
Överenskommelsen gäller från och med 1 augusti, då de anställda går ner till fyradagarsvecka. Men varje månad skall läget ses över. Orderingång och konjunktur kan ändras.
- Men ljust nu ser vi inga ljuspunkter, säger Stefan Calner.

Men om det dyker upp sådana finns en klausul, där Calner tillsammans med facket tar beslut om överenskommelsen skall brytas och man återgår till det normala. En sådan genomgång skall göras den 25 varje månad.
- Det betyder att vi ganska snart måste göra en sådan genomgång för augusti, så att våra medlemmar redan innan semestern vet hur det blir i augusti, säger metallordföranden Sune Kjetselberg. Så vi vet idag inte om vi ens behöver använda den här överenskommelsen.
Han är nöjd med att opinionen bland de anställda var så entydig.
- Hade det blivit 45-55 så hade det varit svårare.

På Erasteel blev det också ett kraftigt ja till att gå ner i lön och arbetstid. Företaget vill inte ge några siffror.
- Men samtliga fackklubbar i Söderfors, Vikmanshyttan och Långshyttan har sagt ja, säger Mats Hjerpe, personalchef. Det var en väldigt klar majoritet.
Hans Olof Andersson, metallordförande på Erasteel säger att överenskommelsen "kunde vara bättre.":
- 10 procents nedgång i lön låter inte mycket men netto handlar det om 1 500 kronor. Nu blir det tio procents neddragning på både lön och arbetstid. Vi ville ha en lite annorlunda fördelning med mera lön och mindre ledigt. Synd bara att vi har en regering som sitter med armarna i kors. Regeringen borde ha underlättat med generella åtgärder för exportföretagen. Jämför bara med vad man gör ute i Europa.

Arbetstidsförkortningen i Söderfors tas ut till allra största delen i sommar. Många blir ledig från första semesterdagen 6 juli till 31 augusti. En del dagar tas dock ut under hösten.
- Hösten blir i stort sett normal, säger Andersson.
I motsats till Atlas Copco finns ingen klausul som kan upphäva överenskommelsen om konjuntkuren vänder.
- Vi tror ändå inte på någon vändning i år, säger Hjerpe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om