Så skulle Uppsalabon dödas – "Grabbarna åker imorn"

En dödspatrull åtog sig kontraktsmord men avslöjade sig själva. Ligans chattar ger en unik inblick i hela upplägget när ligan gjorde sig redo att avrätta en 25-åring i Uppsala. Under torsdagen inleds rättegången.

Uppsalabon på bilden skulle mördas av personer som spårade honom med gps-sändare de hade fäst vid hans bil. Det hävdar åklagaren som åtalat fem personer för brottet.

Uppsalabon på bilden skulle mördas av personer som spårade honom med gps-sändare de hade fäst vid hans bil. Det hävdar åklagaren som åtalat fem personer för brottet.

Foto: Polisen/Privat/Montage

Uppsala2021-06-03 05:00

Våren 2020 svävade en 25-årig Uppsalabo i livsfara, utan att veta om det. Personer som planerade att mörda mannen hade fäst gps-sändare på hans bil och följde honom i realtid. Det här är berättelsen om ännu ett ärende där avkrypterade Encrochat-mobiler gett polisen full insyn i ett brottsupplägg. UNT har läst förundersökningen om de dramatiska dagarna i Uppsala våren 2020.

Bakgrunden är att fransk polis i fjol lyckades knäcka koden till krypterade Encrochat-telefoner som använts av många kriminella. I några av de meddelanden som svensk polis fått tillgång till framgår att en brottsgruppering ville döda en 25-årig Uppsalabo i ett konkurrerande gäng.

undefined
Den här 25-årige Uppsalabon skulle dödas, enligt åtalet. Fotot på mannen skickades mellan några av de åtalades Encrochat-mobiler.

En person som ville komma åt Uppsalabon skrev på Encrochat att om mannen röjdes ur vägen skulle vissa andra inte längre kunna gömma sig. "Det är han som driftar åt dem och fixar bilar och länkar med alla andra". Vilka det var som Uppsalabon gömde och hjälpte framgick dock inte.

Gänget som ville ta livet av Uppsalabon kontaktade Rissnenätverket, en kriminell liga i Stockholm som enligt polisen åtog sig mord mot betalning. Utredningen visar att Rissnenätverkets chef, en man vi kan kalla Bossen, var villig att låta sina underställda utföra mordet för 400 000 kronor. Den 5 april skickade Bossen ett meddelande till en av dem som ska ha beställt mordet: "Vi har allt klart nu", skrev han. De som utförde mordet skulle få behålla de 400 000 kronorna. "Det här är deras jobb, nästa huvud kommer jag att ta halva för", meddelade han.

undefined
Personer ur Rissnenätverket. Den man som enligt polisen leder grupperingen, i artikeln kallad Bossen, är trea från vänster.

En febril aktivitet drogs igång. Av Encrochat framgår att Bossen gav en rad personer i uppdrag att skaffa fram vapen och bilar. Det behövdes även en lägenhet där man kunde förvara vapen och gömma sig. Valet föll på en hyresrätt på Storgatan i centrala Uppsala som disponerades av en tidigare straffad person.

Bossen meddelade en av sina hantlangare i Rissnenätverket: "Grabbarna ska åka till Uppsala, jappish". (Slangord för mord). "Behöver hjälp köra kalle och tabbe" . (Automatvapen och pistol). Bossen bad medhjälparen att ordna vapentransporten till Uppsala med "stashbilen" (en bil med lönnfack). Vapentransportören fick inte resa till Uppsala tillsammans med de mer brottsbelastade utförarna, betonade Bossen. "Grabbarna åker själva annan bil, dem ska på blodig rush, onödig de syns med dig".

undefined
Polisen tror att vapen transporterades till Uppsala gömda i det här lönnfacket. Foto ur polisens utredning.

Den 7 april skickades meddelanden mellan två personer i Rissnenätverket som på Encrochat hade kodnamnen Winterbrandy respektive Timidrevolver. De chattade om ett "jobb".

Winterbrandy: Imorgon vi åker till Uppsala runt klockan 12-13.

Timidrevolver: Jobbisch? 

Winterbrandy: Aa, jappishen.

Timidrevolver: Nice, bror.

Även det fortsatta förloppet finns dokumenterat via Encrochat.

– Det rör sig om mycket avancerad planering och det är ovanligt att vi har tillgång till hela upplägget för ett sådant här brott, säger kammaråklagare Olof Calmvik. Det ger en unik möjlighet att knyta de misstänkta till de olika händelserna. Utan Encrochat hade det varit otroligt svårt att utreda brottet.

undefined
På torsdag 3 juni börjar rättegången mot de fem personer som enligt kammaråklagare Olof Calmvik planerat att mörda en person i Uppsala.

Närmast gällde det för gärningsmännen att lokalisera Uppsalabon. Var han bodde var oklart men ligan hade fått veta att hans flickvän drev en affärsrörelse i Uppsala och det skulle kanske gå att hitta honom där, spekulerade en i Rissnenätverket. Ligamedlemmarna for omkring i bland annat Gottsunda, Årsta och Rosendal på jakt efter sitt offer och sökte honom även utanför bostaden till flickvännens familj.

undefined
En 21-årig man som åtalats för mordplanerna har inför ett annat morduppdrag skrivit på Encrochat att han sysslat med sådana "jobb" sedan han var 16 år och att han "kan sitt jobb".

En central uppgift var att ta reda på vilken bil Uppsalabon använde. Målet var att sätta fast en så kallad puck, en gps-sändare, på fordonet för att spåra honom i realtid. Bossen kom med tydliga instruktioner om hur avrättningen skulle genomföras. Underhuggarna uppmanades att söka upp en bra plats där de kunde stå när de via gps-pucken såg att mordoffret närmade sig. "Ni kör upp breve, smattrar", skrev Bossen.

undefined
T v mannen som enligt polisen är Rissnenätverkets ledare. T h den man som enligt åtalet beställde mordet på Uppsalabon. Han blev själv mördad hösten 2020.

Det dök upp flera idéer om hur man skulle gå till väga. En man som av polisen utpekats som ”platschef” i Uppsala föreslog för Bossen att två skyttar skulle hoppa ut och blockera vägen för Uppsalabon samtidigt som de sköt honom. 

Ett flertal bilar ställdes i beredskap för att användas dels under skjutandet, dels vid flykten. En av de inblandade stoppades av polisen i en hyrbil som var tänkt att användas som flyktfordon. Bossen trodde att polisen buggat hyrbilen vilket nätverket ska ha lyckats avslöja med en "buggningsdetektor" och mordplanerna avbröts då omgående. 

undefined
Spårsändare för gps hittades nära kofångarna under Uppsalabons bil.

Efterhand återupptogs dock sökandet efter Uppsalabon och en ny bil behövde då inhandlas. På Blocket hittades en sportig BMW men Bossen sa nej. Han tyckte att bilmodellen var "babbig", det vill säga förknippades med invandrare och menade att den därför skulle dra till sig polisens uppmärksamhet. Han föreslog istället en mer diskret modell av till exempel Volvo eller Mazda.

undefined
Ett par av de åtalade personerna kommer in på en bensinmack för att hyra en bil som enligt åtalet skulle anvöndas vid mordet.

Utifrån vad som framkommit på Encrochat verkar de inblandade flera gånger ha varit redo att utföra mordet. "Grabbarna åker imorn Uppsala inshalla blodigt", skrev Bossen vid ett tillfälle och meddelade följande dag att kumpanerna var på plats i Uppsala för att "hämta huvud". Nätverket sökte tre bilar som man trodde att Uppsalabon var kopplad till men uppenbarligen gick mannen inte att finna den gången heller.

undefined
Uppsalabon som skulle mördas använde den här bilen. Polisen har markerat var gps-puckarna fanns som de åtalade ska ha satt dit för att spåra Uppsalabon.

Den 28 april lyckades Rissnenätverket slutligen fästa två gps-puckar på en bil som Uppsalabon använde och nu behövde man bara gå in på en app för att se var bilen fanns. "Bilen puckad, idag knulla horungen", skrev Bossen och tillade att Uppsalabon "e död snart".

Om det var så att Uppsalabon påträffades i en bil som kördes av någon annan skulle föraren skjutas först så att han inte kunde gasa, instruerade Bossen. Man skulle skjuta "me single skott, inte full auto".  Spänningen inför avgörandet steg och en i Rissnenätverket skrev till Bossen: "Jag är helt hajpad, fast jag inte ska jappa", varpå Bossen svarade: "Haha, snart bror".

Trots att gärningsmännen kunde följa bilens gps-sändare tycks de ha misslyckats med att hitta ett läge då de kunde komma åt Uppsalabon. Vid ett tillfälle meddelade en medbrottsling att mordoffret var hemma och tryckte men inget hände.

undefined
När ligan fäst gps-sändare på Uppsalabons bil kunde de spåra var den fanns. Via Encrochat skickade de bland annat skärmdumpen till vänster som visade fordonets position.

– De misstänkta hade placerat sig och inväntade Uppsalabon men han kom inte, uppger åklagaren Olof Calmvik.  

I slutet av april sinade av okänd anledning Encrochat-konversationerna kring mordplanerna. Men några veckor senare, i slutet av maj, tog chattandet fart igen. Då meddelade Bossen en av dem som ska ha beställt mordet att sökningarna efter Uppsalabon pågick alltjämt.

Några dagar senare inträffade något som skulle slå undan benen för de inblandade. Den 28 maj bedrev polisen spaning i ett annat ärende i Älta i södra Stockholm. Spaningarna riktades mot en stulen bil då polisen såg hur en person från Rissnenätverket satte sig i fordonet, försedd med engångshandskar.

undefined
Under en husrannsakan vid Storgatan beslagtog polisen det här automatvapen av märket Kalashnikov.

Den stulna bilen slog följe med ytterligare två fordon och de började köra i kortege norrut på E4:an. Eftersom det rörde sig om kända kriminella beslutade spanarna att se vad de hade i görningen. Polisen följde efter bilarna till Uppsala och såg hur personerna gick in i en fastighet på Storgatan.   

undefined
En lägenhet i det här huset på Storgatan i Uppsala fungerade som vapenförråd när Rissnenätverket planerade mordet.

Polisen beslöt att göra husrannsakan och hittade ett automatvapen och en pistol. Vid den tidpunkten hade polisen ännu ingen aning om att bostaden användes som vapenförråd och "trycklya" inför ett planerat mord. Orsaken är att utredarna först under sommaren 2020 fick tillgång till Enchrochat-meddelandena. Det hade en förlösande effekt på ärendet och poliserna kunde då pussla ihop mordplans-chattarna med vapenfyndet.

undefined
Enligt utredningen visar fotot några av de åtalade på väg till Uppsala. I vänstra kolumnen finns användarnamn på Encrochat och t h har en av de åtalade skrivit i sin mobil vad han själv kallar personerna.

En omfattande utredning tog vid där en stor del av arbetet gick ut på att utröna vilka individer som dolt sig bakom kodnamnen på Encrochat. Den person som här kallats Bossen använde kodnamnet Milklobster. Han var mycket försiktig och varnade ständigt för polisens spanare. Bossen litade dock blint på att krypteringen till Encrochat inte gick att forcera, vilket blev ett avgörande misstag. Vid ett tillfälle tog han till och med en selfie med sin Encrochat-mobil där hans ansikte och tatueringar syntes. Därefter var det inte svårt för polisen att fastställa identiteten bakom Milklobster. Han är en 33-årig man som under långa perioder varit bosatt i Spanien där han levt på stor fot med sin familj. 

I mars åtalades Bossen i ytterligare ett mål. Han misstänks för att under våren 2020 ha försökt pressa en tonårig rapartist på tre miljoner kronor och då planerat att spränga en bomb vid artistens bostad i Stockholm. 

undefined
Den 28 maj 2020 såg polisens spanare när några grovt kriminella parkerade sina bilar nära Storgatan i Uppsala. Kort senare skedde det tillslag som stoppade mordplanerna.

Polisen har ner i minsta detalj följt spår för att binda Bossen till brottet. Ett exempel gäller en p-biljett som betalats i en automat vid Storgatan. Det betalkortet som användes hade aktiverats med ett visst telefonnummer med okänd användare. När polisen gick igenom Bossens flickväns telefon visade det sig att hon skickat sms till just det numret. I flickvännens telefonkontakter hittades numret och hon hade skrivit att det gick till Bossen.

undefined
En av de åtalade tog en bild på nyckeln till lägenheten på Storgatan. Via spåren på fingertopparna har personen som håller i nyckeln identifierats.

En annan av personerna i Rissnenätverket som enligt polisen haft en viktig roll i mordplanerna är en 21-årig man. Inför ett annat beställningsmord har han på Encrochat uppgett att han ”kan sitt jobb” och hävdat att han har fem års erfarenhet av sådana uppdrag. 

I slutet av maj åtalades Bossen och ytterligare fyra personer i Rissnenätverket för förberedelse till mord på Uppsalabon. Åtalet omfattar även att Bossen och hans kumpaner mot betalning planerat att ta livet av en person i Borås. Samtliga åtalade förnekar brott och de har genomgående tigit sig igenom polisförhören. Rättegången börjar på torsdag den 3 juni.

undefined
Uppsalabon på bilden skulle mördas av personer som spårade honom med gps-sändare de hade fäst vid hans bil. Det hävdar åklagaren som åtalat fem personer för brottet.

Vad har då hänt med Uppsalabon som skulle mördas? Med tanke på hotbilden kunde man tänka sig att han vore intresserad av beskydd. Mannen ingår själv i en kriminell gruppering, kallad Headshotligan, men i ärendet med Bossen var han givetvis inte misstänkt utan tvärtom målsägande. Trots det har han inte velat ha någon som helst hjälp från samhället. När polisen i vintras kom i kontakt med mannen besvarade han i stort sett alla frågor med "inga kommentarer". Förutom en fråga. Det var när polisen undrade om Uppsalabon har några konflikter med andra personer. "Nej", blev svaret.

Rissnenätverket

Rissnenätverket har sin bas i nordvästra Stockholm. 2019 omfattade ligan 60-70 personer enligt polisen. Nätverket handlar med narkotika och har misstänkts för flera mord. Grupperingen uppges bli alltmer etablerad och rekryterar ungdomar i området. 

Nätverket kopplas samman med en ökande tystnadskultur i Rissne. Två kommunanställda har misshandlats på sina arbetsplatser men valt att inte att polisanmäla. Hösten 2019 knivskars en man i rusningstid i Rissne centrum men vittnena avvek.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!