15 000 hektar av Uppsala Akademiförvaltnings totalt 26 206 hektar omfattar jordbruk. Det gör dem till den största jordbruksförvaltningen i landet. Marken är fördelad på 41 gårdsarrenden samt drygt hundra sidoarrenden. Medelarealen för de förvaltade gårdarna är ca 240 hektar.
Anledningen till att förvaltningen i dag är den största markägaren i hela kommunen är en donation av Gustav II Adolf år 1624. Konungen satte sin kungliga namnteckning under ett donationsbrev som i ett slag gav universitetet över 300 gårdar och ytterligare en mängd fasta tillgångar. Det var en gigantisk donation och avkastningen därifrån räckte för att täcka universitetets drift- och investeringskostnader långt in på 1800-talet. Donationen blev också starten för Uppsala Akademiförvaltning, även om dess nuvarande form kom först på 1990-talet.
Curt Malmenstedt är jordbrukschef på Uppsala Akademiförvaltning, och berättar om hur förhållandet mellan förvaltningen och universitetet fungerar.
– Stiftelserna är egentligen frikopplade från universitetet, men är knutna till det genom att vi lämnar avkastning till olika ändamål vid universitetet, som vi stöttar forskning och utbildning med.
Hur ser den avkastningen ut?
– Den delen av marken som är skogsmark använder vi som vilken markägare som helst och får avkastning när vi säljer virke, jordbruksmarken är utarrenderad till jordbrukare, och så har vi en del statsfastigheter och värdepapper som också ger avkastning. En del av marken är sådan man kan bygga bostäder på eller göra någon annan form av förädling med, så att vi bidrar till Uppsalas bostadsförsörjning, säger Curt Malmenstedt.
– Vi är aktiva i utvecklingen av Uppsala, vi bygger både bostäder för egen förvaltning och säljer mark för bostadsproduktion. I dialog med kommunen har vi ett väldigt gott samarbete för att vi ska kunna bidra till utvecklingen på ett bra sätt.