Uppsalas kommersiella fastighetsbestånd ägs i stor utsträckning av offentlig verksamhet. Samtidigt har flera stora ägaraffärer de senaste åren förändrat ägarstrukturen i Uppsala. Det visar en kartläggning som UNT har gjort. Det kanske märkligaste ägarförhållandet rör polishuset, som sedan 2009 ägs av främmande makt.
Fastighetsanalysföretaget Datscha har för UNT:s räkning tagit fram topplistan över Uppsala läns största ägare av kommersiella fastigheter. Under de senaste åren har många fastigheter bytt ägare, och nya ägare har gått in i existerande bostadsbolag, vilket gör att bilden av den kommersiella fastighetsmarknaden i Uppsala har blivit mer komplex.
– Intresset för fastighetsinformation har ökat under senare år bland annat på grund av att antalet fastighetsaffärer har ökat. Vi trodde att intresset skulle minska i samband med finanskrisen eftersom den kommersiella fastighetsmarknaden gick ner kraftigt, men så blev det inte, säger Carl Ekerling, vd på Datscha.
UNT:s kartläggning som utgår från Datschas uppgifter visar att ägarbilden domineras av offentlig verksamhet antingen direkt eller via bolag som kontrolleras av stat eller kommun.
– Ägarstrukturerna varierar mellan olika kommuner. På många orter har det historiskt funnits lokala byggmästare som har byggt upp ett eget bestånd och som finns kvar inom familjen. I Uppsala ser ägandet annorlunda ut, säger Carl Ekerling.
Kommunen är den enskilt största ägaren av kommersiella fastigheter i Uppsala, med totala taxeringsvärden om 7,9 miljarder kronor. Utöver det kommersiella beståndet äger Uppsala kommun dessutom många fastigheter som saknar taxeringsvärde, till exempel skolbyggnader.
Uppsala Akademiförvaltning kontrollerar mycket stora värden via 586 stiftelser med anknytning till Uppsala universitet. Uppsala Akademiförvaltnings verksamhet räknar sina anor till 1624 då Gustav II Adolf donerade bland annat 378 gårdar till universitetet. Enbart Gustavianska stiftelsen vid Uppsala Akademi har fastigheter värda över 900 miljoner kronor. Universitetet kontrollerar via stiftelser också fastigheter i andra kommuner i länet, bland annat i Heby.
Vasakronan, som är Sveriges största fastighetsbolag, ägs till lika delar av fyra statligt kontrollerade AP-fonder. Bolaget äger Svavagallerian samt flera fastigheter längs gågatan och på Dragarbrunnsgatan. Totalt hyr Vasakronan ut 60 000 kvadratmeter till 130 butiker. Dombron har tagit över de flesta av Vasakronans bostadsfastigheter. Dombron äger Studentstaden i Uppsala men kommer genom en bytesaffär med Uppsalahem att ta över äldreboenden och eventuellt också andra delar av bostadsbeståndet från kommunens bostadsbolag. Dombron ägs till hälften av statliga Fjärde AP-fonden. 1 april i år gick AMF in som hälftenägare. AMF ägs i sin tur av LO och Svenskt Näringsliv.
Offentliga verksamheter, offentligägda bolag och större institutioner kontrollerar alltså en mycket stor del av det kommersiella fastighetsbeståndet i Uppsala.
På den helt privata sidan är Gränby centrums ägare Atrium Ljungberg Uppsalas största fastighetsägare med taxeringsvärden om över 700 miljoner kronor. Atrium Ljungberg äger utöver Gränby centrum också Forumgallerian och Rådhuset. Bolaget är börsnoterat men den största ägaren är kooperativa Konsumentföreningen Stockholm med 38,1 procent av aktierna. Familjen Ljungberg (22,5 procent) och familjen Holmström (12,6 procent) är också stora ägare i bolaget.
Börsnoterade Castellum, som är Uppsalas sjunde största fastighetsägare, är mer känt via dotterbolaget Aspholmen Fastigheter som äger och förvaltar fastigheter utmed Kungsgatan samt i Fyrislund och Boländerna. Castellum saknar en stark storägare. Den största ägaren, Stichting Pensioenfonds ABP är en statlig nederländsk pensionsfond, med ett innehav av fem procent av aktierna i Castellum.
L E Lundbergföretagen AB med huvudägaren Fredrik Lundberg äger fastigheten i korsningen Östra Ågatan – S:t Olofsgatan, med ett taxeringsvärde på 430 miljoner kronor i Uppsala. Diligentia som ägs av Skandia Liv äger 170 lägenheter i Sävja och ett 60-tal lägenheter på Gnejsvägen i Eriksberg. Rederikoncernen Stena har ett större bestånd av bostadshus i Luthagen, Kvarngärdet och Kungsängen, med totalt taxeringsvärde om över en halv miljard kronor.
Kärnkraftverket i Forsmark har Uppsala läns högsta taxeringsvärde, drygt elva miljarder kronor. Fastigheten ägs av Forsmarks Kraftgrupp, som är ett dotterbolag till statliga Vattenfall. Bland de största fastighetsägarna i länet finns skogsbolagen Bergvik Skog AB som till 43,3 procent ägs av Stora Enso, där Wallenbergssfärens Foundation Asset Management är storägare.
Det kanske märkligaste ägarförhållandet i Uppsalas fastighetsbestånd handlar om polishuset. Huset byggdes av Skanska 2003 och såldes 2004 till RBS Nordisk Renting AB, som är ett helägt dotterbolag till Strand European Holdings AB, som i sin tur är helägt av Royal Bank of Scotland som efter finanskrisen förstatligades till närmare 70 procent. Följden är att brittiska staten i dag äger polishuset i Uppsala, via en rad bolag.
– Polismyndigheten ska inte äga fastigheter. Den gamla statliga Byggnadsstyrelsen sålde ut beståndet, men många polishus ägs fortfarande av Vasakronan, som ju är statligt kontrollerat. Polishuset i Uppsala ägdes dock aldrig av staten utan har sedan 2004 ägts av Royal Bank of Scotland, berättar Krister Persson, ekonomidirektör på Uppsalapolisen.
Det är nog många som har trott att det är regeringskansliet som äger polishuset, och det är det ju, fast fel regering.
– Ja, det var väl ingen som hade förutsett att det skulle bli så. Det blev inte riktigt som det var tänkt, säger Krister Persson.
Polishusets taxeringsvärde är 242 miljoner kronor, vilket gör att Royal Bank of Scotland och därmed Storbritannien är Uppsalas 24:e största fastighetsägare.