DaVinci opererar på Akademiska

Till hösten ska Akademiska sjukhuset få en ny kollega, nämligen en operationsrobot.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-07-03 14:55

I källarvåningen på Akademiska sjukhuset, står den splitternya operationsroboten DaVinci, som under hösten ska börja användas vid titthålsoperationer. Roboten består utav tre stora delar; själva roboten, som kommer att arbeta på patienten, en stor dator som ger kraftigt förstorade bilder i 3D, och en konsol där kirurgen sitter och styr. Elisabeth Nelson, verksamhetschef på urologen ser operationsroboten som en stor del av den nya utvecklingen.
– Robotassisterad titthålskirurgi är en enormt stor del av den utveckling som sker inom kirurgin. Vi tror att den har en enorm utvecklingspotential, också för andra områden utanför titthålskirurgin.

Det är framför allt inom urologen och kvinnokliniken som man kommer att använda sig av roboten, men på sikt kommer avdelningarna öra-näsa hals, den allmänna kirurgin och barnkirurgin, också att använda sig av DaVinci. Vid en av konsolerna sitter Magnus Sundbom, överläkare på kirurgen och demonstrerar hur det skulle kunna se ut under en framtida operation. För honom är robotassisterad kirurgi en ny erfarenhet och just nu tränar han på att få kontroll över kameran, som styrs via två fotpedaler.
– Det kommer nog att krävas mellan 10 och 20 timmar innan jag vågar mig på ett nytt ingrepp. Just nu handlar mycket av utbildningen om att få koll på växlingsmomentet mellan de olika armarna och pedalerna, säger Magnus Sundbom och försöker koncentrera sig på datorskärmen.

Förutom att roboten har en väldig exakthet, minimerar den också alla darrningar som normalt kan uppstå i samband med en operation. Kameran som hålls upp via roboten, har dessutom en enorm förstoringskapacitet och ger bättre upplösning än en vanlig kamera. Till skillnad från en människa, har roboten inga rotationsbegränsningar, utan kan rotera fritt i 540 grader. Elisabeth Nelson från urologen tycker även att de ergonomiska fördelarna är många.
– Med hjälp av roboten slipper kirurgen att stå böjd över patienten i obekväma ställningar som med tiden kan ge förslitningsskador. Kirurgen kommer antagligen att orka mer, både under operationerna och i framtiden.

Än så länge har man inte planerat in några robotassisterade operationer, först ska kirurger och sjuksköterskor på de aktuella avdelningarna genomgå en utbildning där de ska få öva på roboten och lära sig hur den fungerar. Roboten kostade ungefär 16 miljoner kronor.

Fakta:

• Från början utvecklades robotassisterad titthålskirurgi för den amerikanska armén, för att kirurger skulle kunna operera sårade soldater på distans.

• I dag finns det cirka 3000 operationsrobotar i världen, varav ett femtiotal i Norden

• Roboten kostade cirka 16 miljoner kronor

•Tilltänkta områden är bland annat cancer i prostata, matstrupe, ändtarm, barnkirurgi, gynekologi och öron/näs/halskirurgi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om