David upptäckte branden: "Fortfarande i chock"

David Edsjö skulle bara gå upp och låsa den andra våningen i Ungdomens hus. Då upptäckte han att lokalen var helt rökfylld – och snart var brandinfernot i full gång.

David Edsjö, vice ordförande för Ungdomens hus, var den som upptäckte branden.

David Edsjö, vice ordförande för Ungdomens hus, var den som upptäckte branden.

Foto: Alexander Ekberg

Uppsala2024-10-04 19:57

Vad som började som en helt vanlig fredagskväll med umgänge och pingis förvandlades snart till något helt annat för David Edsjö, vice ordförande i Ungdomens hus.

– Efter att vi spelat pingis gick jag upp för att låsa andra våningen. Då såg jag att det var helt rökfyllt och att det brann. Vi försökte släcka lågorna med hjälp av brandsläckare men det gick inte, så vi ringde brandkåren och tog oss ut.

När väl brandkåren hade kommit till platsen slog lågor ut genom fönsterna.

– Det har inte sjunkit in än, jag är fortfarande i chock.

Han säger att det är svårt att i nuläget avgöra vad branden innebär för verksamheten, och att flera andra styrelsemedlemmar han varit i kontakt med också är i chock.

– Det är svårt att fatta att något sådant här händer.

undefined
David Wolfbrandt stod och repade med sitt band när brandlarmet gick.

David Wolfbrandt stod och repade med sitt band när brandlarmet gick. 

–  Vi hörde att brandlarmet gick och gick runt för att kolla var det brann. Jag gick inte så nära utan letade efter så många brandsläckare som möjligt. När vi kom ner såg vi skitstora lågor och utrymde, säger han.

Han säger att skejtrampen inne i byggnaden började brinna. Enligt honom ska det ha brunnit bakom och ovanpå den.

– Jag kollade replokalerna innan jag gick ut för att kolla att ingen var kvar. Jag är 90% säker på att ingen var kvar och att jag var sist ut, men jag kan inte vara 100% säker.

Hur känns det nu?

– Det känns för jävligt. Det känns som ganska låg chans att vi får vara kvar i huset efter att de har renoverat.

undefined
Tino Rosenvinge från Hedemora hade rest till Uppsala för att repa med sitt band.

Tino Rosenvinge från Hedemora hade rest till Uppsala för att repa med sitt band. Han kom fram till Ungdomens hus just när brandlarmet gick.

– Jag såg en massa människor springa ut ur huset och hörde brandlarmet, säger Tino.

På dem som lämnade huset verkade det först som att det inte brann så mycket, och Tino trodde att det kanske redan var släckt. Men sedan gick allt snabbt.

– Bara en, två minuter senare så hör man hur fönstret går sönder och faller ner på gatan. Först kom det lågor ur ett fönster och lite senare ur tre fönster, säger Tino som stannat kvar på platsen.

– Det var lite skakigt. Jag var ju precis på väg in där. Tänk om jag kommit några minuter tidigare, då hade jag varit mitt i det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!