På måndagen invigdes utställningen "Maskinen som uppfann nutiden". Här finns en kylskåpsstor "minidator" från 60-talet och besökarna trängs runt gamla hemdatorer för att testa spel från 70- och 80-talet.
Datorerna tillhör föreningen Update, som startade 1983 för att studenter på Uppsala universitet skulle få tillgång till universitetets dator.
– Det hade ju inte sett snyggt ut om universitetet hade gett folk från gatan tillgång, så vi startade föreningen. Universitetet hade företräde till datorn, själv utnyttjade jag den på lediga timmar, säger Anders Andersson, som var med från starten som student på datavetenskapliga linjen.
Anna Nilsson är aktiv i föreningen Update och en av dem som arrangerat utställningen.
– Vi har blivit en historisk datorförening bara av att existera tillräckligt länge. Men vi är ju mestadels en studieförening där vi till exempel programmerar tillsammans, för studenter och anställda på universitetet som gillar datorer och teknik.
Per Brolin står och spelar Xenon 2 på en Atari ST och slår rekord – hur dåligt det än går att få det lilla rymdskeppet på skärmen att peppra sig fram genom fienderna.
– Jag jobbar som systemutvecklare och är uppvuxen med en liknande dator, säger han och nickar mot Atarin, en av de populäraste hemdatorerna från mitten av 80-talet och ett tiotal år framåt.
Simon Olsson har väntat länge på en sådan här utställning. Han har på sig en tröja med Apples logga, den gamla glada regnbågsfärgade från tiden innan Apple blev sobert, svalt och strömlinjeformat varumärke.
Sina egna gamla datorprylar har han gjort sig av med, åtminstone de flesta. Han har kvar några gamla Microvision med spelkassetter, som tillverkades mellan 1979 och 1981. Ett av spelen är Star Trek och något han nog skulle kunna få bra betalt för av rätt samlare – för numera kan den gamla tekniken locka nostalgikerna att ta fram plånboken.
– Jag sålde ett 8-bitars Nintendo för 8 000 kronor till Norge för tio år sedan, säger Simon Olsson.
Utställningen pågår till och med 28 april.