Det är svårt att redigera informationen, fortsätter kritikerna. Systemet är stelbent, byråkratiskt och krångligt. Läget förvärras av alltför korta lämningstider och motstridiga instruktioner från supporten.
Att anpassa universitetets utbildning till den europeiska Bolognaprocessen har tagit mycket tid och kraft från personalen, men detta arbete har ändå känts viktigt och meningsfullt. Det extraarbete som Selma orsakat har däremot bara känts frustrerande och
meningslöst, skriver kritikerna.
Arbetsmiljön försämrad
Om tanken var att Selma skulle medföra någon typ av förbättring, så anser de att detta har misslyckats. I stället har den psykiska och sociala arbetsmiljön försämrats för dem som konkret jobbar med kurser och studenter ute på institutionerna.
Så långt skrivelsen. En av de 20 som undertecknat den är Lena Hägg, kursadministratör och studievägledare på den litteraturvetenskapliga institutionen.
- Att texter försvinner är nog mest frustrerande. Om jag har skrivit in en text men råkat glömma att fylla i en obligatorisk uppgift, så går texten inte att spara. När jag då går tillbaka och ska fylla i den uppgift som fattas, försvinner allt jag har skrivit, och det är bara att börja om från början. Det innebär en förfärlig massa extraarbete.
För stort system
Själv tycker hon att datasystemet Selma är för stort.
- Det är för mycket som ska in i systemet. När databasen är så stor blir sidorna väldigt långa. Det är ett väldigt skrollande med musen för att komma till rätt ställe. Det frestar på både ögon och armar när man sitter mycket vid datorn.
- Det är så mycket som ska matas in, varenda kurs och varenda klockslag. Och eftersom uppgifterna ska in i utbildningskatalogen, får det ju inte bli några fel.
Hon tycker inte att de som skulle använda Selma fick någon riktig utbildning.
- Det klagade jag på i en insändare i vår personaltidning. Manualen är lång och invecklad. Jag kan ju inte låsa in mig och sitta och läsa på när jag hela tiden också ska svara i telefon, boka lokaler, ta emot om studenter och sköta alla andra sysslor. Litteraturvetenskap är ju en ganska stor institution.
Inget användarperspektiv
Lena Hägg anmälde sitt intresse för att ingå i en referensgrupp. Det var för flera år sedan men ändå för sent.
- Vi fick ut flödesscheman att läsa igenom, men vi kunde inte prova hur systemet fungerade på datorn, så det kändes rätt meningslöst. Systemet var redan färdigt.
- Mitt intryck är att man utgick ifrån vad man ville få ut ur systemet, inte hur det är att använda, säger Lena Hägg.
Flera barnsjukdomar
Einar Lauritzen är chef för studerandebyrån och den som fått i uppdrag att vidta åtgärder med anledning av skrivelsen. Han tycker inte att systemet är så invecklat.
- När vi började använda Selma i september 2005 hade systemet en hel del barnsjukdomar. Sedan dess har vi successivt hållit på och förbättrat Selma. Med facit i hand borde vi ha avvaktat med att införa Selma tills de värsta barnsjukdomarna hade avhjälpts.
- Att så många har klagat just i höst tror jag hänger ihop med den hårda arbetsbelastningen när all utbildning på universitetet ska anpassas till Bolognaprocessen. Nu ska avdelningen för människa-datorinteraktion få i uppdrag att se över Selma.
Fotnot: De som undertecknat skrivelsen jobbar främst som prefekter, studierektorer och kursadministratörer på olika institutioner.
FAKTA
Selma är Uppsala universitets system för kursplaner, utbildningsplaner, studieplaner, kurstillfällen och programtillfällen.
Selmas huvudfunktioner är:
Hantera leveranser till studera.nu och Ansökan via webb, NyA.