Databas gör det lättare välja gymnasium
Uppsalas nior får snart ett nytt verktyg för att kunna orientera sig i gymnasiedjungeln. Genom en webbaserad databas ska det bli lättare att jämföra program och skolor. Tanken är att databasen ska vara i bruk lagom till omvalet i maj.
För att eleverna ska kunna välja utifrån ett mer objektivt underlag arbetar nu Uppsala kommun med att ta fram en databas på internet där det ska gå att jämföra alla nationella program på alla Uppsalas gymnasieskolor, såväl kommunala som friskolor.
- I dag är det cirka 800 elever per år som byter program eller hoppar av gymnasiet. Det är en kostnad vi helst vill slippa, därför vill vi förbättra informationen, säger Mohamad Hassan (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
I databasen kommer eleverna att kunna jämföra hur många som blir behöriga till högskolan på respektive skola och program och hur betygen ser ut i kärnämnena matematik, svenska, svenska b, engelska, samt idrott och hälsa.
Det kommer också att framgå hur många elever som läser de olika programmen på respektive skola och hur könsfördelningen ser ut. Dessutom finns information om lärartäthet, hur många av lärarna som är behöriga och om det exempelvis finns en kurator, skolsköterska eller studievägledare på skolan.
I slutet av januari presenterade intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting en nationell databas där betyg vid olika gymnasieskolor kan jämföras. Men den kritiserades av flera rektorer i Uppsala eftersom databasen inte sa något om elevernas utveckling, då den inte redovisar elevernas slutbetyg från nian. Inte heller den nya Uppsaladatabasen kommer att ange elevernas betyg från nian. Åtminstone inte från början.
- Men vi har för avsikt att så småningom komplettera med både betygen från nian och de fullständiga slutbetygen från gymnasiet, säger Nasser Ghazi, som leder arbetet med den nya databasen.
Uppgifterna i Uppsaladatabasen kommer också att vara ett år färskare än de som finns i de databaser som Skolverket och Sveriges Kommuner och Landsting har. Målet är att den ska vara färdig att användas av elever och föräldrar lagom till elevernas omval i maj i år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!