När 14-årige Darian från Nyby i Uppsala var på väg hem efter en kväll med vännerna hamnade han mitt i en stor polisinsats. När han gick fram till poliserna för att fråga vad som hänt blev han tillsagd att ställa sig mot väggen bredvid.
– Trots att jag gjorde som han sa tryckte polisen aggressivt upp mina händer mot väggen och vred armen bakom mig så att det gjorde ont, berättar Darian.
Poliserna började visitera honom men när han frågade om han fick ta upp sin mobil och ringa sin mamma innan batteriet tog slut blev svaret ett blankt nej.
– Han skrek att jag inte hade några rättigheter och slog bort mobilen ur min hand när jag försökte ta upp den, berättar han.
Till slut släppte poliserna greppet och en chockad Darian fick vänta på en bänk innan de lät honom gå. Varför polisen agerat mot honom fick han aldrig veta.
– Jag kände mig anklagad. Hade man sett ett sådant ingripande på stan hade man ju reagerat kraftigt, menar han.
Bara veckor tidigare stoppade och förhörde polisen Darian och en vän när de kom ut från en bensinmack. Nu upplever han och många av hans vänner att de blir misstänkliggjorda av polisen.
– De flesta poliser är bra men jag märker att de är misstänksamma mot oss. Är man ute och går och en polisbil kommer så saktar de ner och spanar in en.
När Darian kom hem och berättade för sin mamma Josefina Eriksson vad som hänt blev hon upprörd.
– Jag kan förstå att polisen är stressad just nu men man måste sätta det i proportion till den som drabbas, menar hon.
Att det talas mycket om att allt fler yngre begår grova brott tror hon har gjort polisen mer benägna än förut att gå på unga, något hon tror kan vara problematiskt i längden.
– Polisen kastar dem rakt i händerna på polisfientliga grupper. Att Darian ska behöva vara orolig både för att bli utsatt för våldsbrott och att bli misstänkt för dem skapar en dubbel oro, anser hon.
Ingrid Helmius, lektor i rättsvetenskap på Uppsala universitet, håller med.
– Ska polisen bli omtyckt bland folket i ett område måste de jobba smart. Det här beteendet är helt befängt. Polisen får såklart prata med folk, men de måste kunna svara på varför just den här killen inte får vara i fred.
Enligt Ingrid Helmius råder ingen tvekan om att polisen utsatt Darian för onödigt mycket våld. Hon menar också att ingripandet måste vara proportionerligt även om poliserna skulle haft misstankar.
– Polisen får bara använda våld om det är befogat, till exempel om han gör motstånd eller vägrar gå in i bilen, menar hon.
Att en större insats ägt rum i området under kvällen bekräftas av polisen, som dock inte kan kommentera enskilda händelser.
– I samband med insatsen kontrolleras ett flertal personer. Att någon blivit upptryckt mot en vägg framgår inte av dokumentationen men det är klart att det kan vara en jobbig upplevelse att bli kontrollerad, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson.
Han menar också att polisen utrett ett väldigt grovt brott och att patrullerna haft ett extra stort säkerhetstänk.
Darians mamma har krävt att få prata med inblandade poliser om händelsen, men har ännu inte fått något svar. Nu överväger de att polisanmäla händelsen, något som också välkomnas av polisen.
– Poliser är ju också människor och det finns såklart en risk för att felbedömningar görs. Givetvis får poliser inte agera felaktigt och då ska man polisanmäla det, säger Magnus Jansson Klarin.