Därför valde vi Kunskapsskolan

Emma Kylberg, här med mamma Susanne Kylberg, valde Kunskapsskolan istället för Ärentunaskolan eftersom hon tilltalades av skolans arbetssätt. Vi har pratat med elever och föräldrar om varför de valt friskola istället för kommunal skola.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-11-20 00:01
Erik Eckersten 14 år
Pappa Henrik Eckersten
Bor: Sunnersta
Bytte från: Gottsundaskolan


Många av Erik Eckerstens kompisar hade bytt skola. Det i kombination med att han tyckte att undervisningstakten på Gottsundaskolan var för långsam gjorde att han själv började söka efter alternativ.

Det kom en broschyr om Kunskapsskolan som ledde Erik Eckersten vidare till skolans hemsida. Efter att ha läst mer om deras arbetssätt tyckte han att det verkade bra. Att en kompis också skulle byta gjorde valet enklare.
- Jag gillade att skolan var ny med fräscha lokaler och att de hade en lägervecka som verkade kul.
I början hade Erik svårt för det självständiga studierna.
- Jag ville vara med kompisarna, men nu har jag lärt mig att gå åt sidan själv och plugga.
Pappa Henrik Eckersten har intrycket att det är "lite på modet att byta", en slags valhysteri som han själv är tveksam till.
- Men det har gått bättre för Erik i skolan och vi föräldrar har bjudits in att delta mer, vilket gjort att jag blivit mer engagerad i hans skola.



Emma Kylberg 14 år
Mamma Susanne Kylberg
Bor: Storvreta
Bytte från: Ärentunaskolan


Emma Kylberg och hennes föräldrar valde Kunskapsskolan eftersom de trodde att engagemanget skulle vara större på en skola som eleverna aktivt sökt till.

Emma Kylberg missade ett halvår i skolan eftersom hon låg på sjukhus. När det var dags att börja igen ville hon ha en nystart.
- Jag trivdes inte så bra på min förra skola. Det var ganska stökigt och de lärare jag gillade mest blev föräldralediga.
Emma tilltalades av Kunskapsskolans arbetssätt med fokus på eget ansvar och individuellt lärande. Mamma Susanne Kylberg hoppades att skolans löften om att se den enskilda eleven skulle bidra till att ibland bromsa Emma, som är mycket ambitiös.
- Man måste inte ha mvg på allt och här kändes det som vi skulle få bättre koll, säger hon.
Att elever aktivt måste söka till Kunskapsskolan spelade också roll.
- Vi tänkte att engagemanget borde vara större hos både elever, föräldrar och lärare i en friskola eftersom eleverna inte bara hamnat där utan velat komma dit av en anledning.



Hannah Curling 12 år
Föräldrarna Helene och Jonas Curling
Bor: Valsätra
Bytte från: Valsätraskolan


Helene och Jonas Curling kände sig maktlösa i sina barns tidigare skola. När barnen inte fick den hjälp de behövde tog de saken i egna händer.

- Vi kände att vi hade en chans att påverka och göra våra barn bättre förberedda för gymnasiet, säger Jonas Curling.
För tre månader sedan började dottern Hannah och sonen Christopher i Kunskapsskolan.
Hannah Curling tyckte att det var ganska rörigt på Valsätraskolan där hon gick och ville prova något nytt. För hennes föräldrar var bytet en förhoppning om att deras barns behov skulle uppmärksammas.
- Det var inte så att Hannah och Christopher hade stora problem, de barnen som hade det fick lättare hjälp. Men behövde de få något förklarat fanns det inte alltid tid, säger Jonas Curling som tycker att den kommunala skolan ofta fastnar i gamla hjulspår.
På Kunskapsskolan arbetar eleverna mer självständigt och får ta större ansvar för sin utbildning. Något som passar syskonen Curling.
- Nu vet de vilka krav de har på sig och det gör dem tryggare, säger Helene Curling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om