Därför svänger curlingstenen

Många har funderat, men nu har Uppsalaforskare knäckt curlingstenens gåta.

Foto: Scanpix

Uppsala2013-05-13 15:01

Fram till nu har ingen lyckats räkna ut exakt vad det är som gör att curlingstenar svänger. Nu har forskarna Harald Nyberg, Sara Alfredsson, Sture Hogmark och Staffan Jacobson vid Uppsala universitet svaret:

Curlingstenen skapar repor i isen som styr stenen.
– Vi fick fundera som sjutton, beskriver Staffan Jacobsson, professor i materialvetenskap.
Arbetet gjorde forskarna på fritiden och inom Sara Alfredssons examensarbete.

Idén att undersöka saken kom från Leif Öhman, vice ordförande i Svenska curlingförbundet. En första teori om att det var snö och is i stenens ojämnheter som var förklaringen fick snabbt förkastas. Inte heller stenens utgångsfart spelar någon större roll, enligt forskarna.
– Det var när vi repade isen i förväg det blev uppenbart att det var kopplat till ojämnheter i stenen, säger Staffan Jacobsson.

Forskarna, som normalt studerar friktion och nötning inom tekniska och industriella materialsystem, kom fram till att den krökta banan orsakas av att stenens ojämna framkant skapar små, små repor i isen. Eftersom curlingspelaren satt stenen i rotation får reporna en vinkel mot glidriktningen. När stenens bakkant sedan passerar samma yta styrs stenen svagt i repornas riktning.

Att stenen ska vara lagom ojämn för bästa resultat känner spelarna till. Men det har inte tidigare satts i samband med hur stenen styrs. När forskarna gjorde sina försök och repade isen på olika sätt upptäcktes att det gick att styra stenar som inte roterade, men inte stenar med helt slät yta.

Går ert resultat att använda för spelarna?
– Jag tror inte det. Man skulle förstås kunna ”fuska” med en borste som repar isen, men det skulle nog förbjudas snabbt.

Vad sade curlingförbundet om resultatet?
– De är inte helt övertygade om att det här är rätt och talar om att spelarna numera använder en snabbare rotation.

Uppsalaforskarna har publicerat två vetenskapliga artiklar om curlingstenarna, varav den med lösningen finns i tidskriften Wear.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!