Därför står glasburen vid resecentrum

Nu kan Uppsalaborna få veta mer om Solcellsenergi när Vattenfall är på besök för att slå hål på myterna och visa upp sina lösningar för att ta tillvara på elen året om.

Vattenfall har solcellsvecka i Uppsala Lasse Ejeklint finns i glasburen vid Resecentrum hela veckan. I helgen ska de göra hembesök runt om i Uppsala.

Vattenfall har solcellsvecka i Uppsala Lasse Ejeklint finns i glasburen vid Resecentrum hela veckan. I helgen ska de göra hembesök runt om i Uppsala.

Foto: Mikaela Roxenmo Espinola

Uppsala2017-03-03 13:59

En solcellsanläggning tar till vara på solens strålar och omvandlar den till el.

Under veckan befinner sig Vattenfall utanför Resecentrum för att informera om sin kampanj "solenergi året om" och för att kunna svara på Uppsalabornas frågor solceller och till helgen kommer de ut och besöker villakvarter i Uppsala.

– Nästan som en glassbil som möter upp invånarna istället för att de ska behöva komma hit för att få information, säger Lasse Ejeklint, på Vattenfall.

Vad är er vinnig med kampanjen?

– Vi vill att våra kunder ska få en bra service och vi vill hjälpa dem att använda energin så bra som möjligt, säger han.

Enligt Lasse Ejeklint är hållbarheten på solceller minst 30 år. På 15 år har man tjänat in summan, hävdar han.

Vad händer med solcellerna, när det inte är sol?

– De avger 100 % när solen skiner och 50 % när det är molnigt, säger Lasse Ejeklint.

Han säger också att det inte är några problem när snön ligger på plattorna, men att just då produceras ingen el.

När man talar om solceller finns det många myter, enligt Lasse Ejeklint. Han får ofta höra att solceller på taket är fula och de inte passar på ens tak. Men han tycker att det är en smaksak och att säger att modellerna kan placeras på olika sätt utifrån takets utformning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!