På måndagen stängde Akademiska sjukhusets drop in-röntgen för vuxna med remiss från primärvården. Mellan 40 och 60 patienter i veckan hänvisas i stället till Enköpings lasarett och Östhammars vårdcentrum.
Enligt Adel Shalabi, verksamhetschef för Bild- och funktionsmedicinskt centrum, är syftet med förändringen att frigöra resurser på Akademiska sjukhuset för andra röntgenmetoder, exempelvis datortomografi och magnetkamera.
En annan orsak till beslutet är att röntgenavdelningen på Akademiska sjukhuset varit underbemannad under en längre tid, vilket UNT rapporterat om tidigare. Framför allt är den stora bristen på röntgensjuksköterskor problematisk.
– Ja, bristen på röntgensjuksköterskor ligger delvis bakom beslutet, säger Adel Shalabi och uppger att det är mycket svårt att rekrytera röntgensjuksköterskor eftersom Akademiska sjukhuset har stor konkurrens från flertalet närliggande sjukhus och privata aktörer.
Vad gör ni åt problemet?
– Vi gör allt vi kan för att öka vår attraktionskraft, vilket både handlar om anställningsvillkor och möjlighet att utvecklas. Vi erbjuder kompetensutveckling och det finns också goda möjligheter att arbeta med forskning. Vi arbetar också med att sprida information om vår fantastiska verksamhet.
LÄS MER: Nytt sifferlöst avtal för vårdanställda
LÄS MER: "Personalbristen farlig för patienterna"
Enligt Kristina Lundmark, ordförande på Vårdförbundet i Uppsala, har röntgensjuksköterskor halkat efter lönemässigt jämfört med andra specialistsjuksköterskor. 2018 var den genomsnittliga månadslönen för röntgensjuksköterskor 34 300 kronor i Sverige, enligt Statistiska centralbyrån. Medellönen för övriga specialstsjuksköterskor var 36 300 kronor.
– Röntgensjuksköterskor är en bristvara och det finns ett jättesug efter dem. Lönen är ju en sak, men det finns också de som har slutat och då måste arbetsgivaren fråga sig varför. Tar man vara på dem när det gäller arbetsmiljö och kompetensutveckling? frågar sig Kristina Lundmark. Hon menar att
Region Uppsalas mål om effektiv och nära vård 2030 förutsätter fler utbildade röntgensjuksköterskor.
– Det är bråttom om man ska lyckas utbilda sköterskor med rätt kompetens till röntgenavdelningarna, säger hon.
Från och med april 2019 gäller ett nytt treårigt kollektivavtal för uppemot 90 000 vårdanställda. Avtalet är sifferlöst och innehåller en satsning på de särskilt yrkesskickliga. Därför kommer nya löner för sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor att förhandlas fram lokalt i dialog mellan chef och medarbetare.
LÄS MER: Tusentals patienter hänvisas till Enköping och Östhammar