Resistensen mot antibiotika ökar i Sverige och globalt. En del av lösningen är att ta fram nya preparat, vilket inte gjorts på över 30 år. Dessutom måste överanvändningen av antibiotika minska.
För att lyfta problemet kommer organisationen ReActs kontor, Gamla Gillet, och även universitetshuset att lysa blått i helgen.
– Resistensen har spridit sig som en tyst pandemi, och den ökar snabbt. Frågan måste tas på mycket större allvar globalt, säger Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.
Han anser att det är oroväckande då all sjukvård är beroende av fungerande antibiotika. Vissa grupper är mer utsatta än andra:
– Vissa patienter har större behov av antibiotika, som cancer- och transplantationspatienter samt för tidigt födda barn. De riskerar ökad dödlighet om bakterierna blir resistenta.
Problemet är att ju mer antibiotika som används, desto mer resistenta blir bakterierna. Antibiotika slår ut även goda bakterier och har man då resistenta bakterier i kroppen får de till slut överhanden. Behandlingen kan i så fall inte ske med antibiotika som finns på marknaden idag.
– Jag är orolig, det behövs en global kraftsamling för forskningen, säger Otto Cars.
För att uppmärksamma frågan inleds nu en global kampanj "Go blue campaign", och det är därför Gamla Gillet ska lysa i just blått. Allt sker under Världsantibiotikaveckan 18 till 23 november.