Kommunen kräver ingen ersättning för brostoppen

Kommunen kommer inte att kräva skadestånd för problemen med Tullgarnsbron. Det står klart sedan Peab och kommunen kommit överens om hur man går vidare i frågan. "Vårt fokus har varit att få en fungerande bro", säger Emil Enarsson, projektledare på Uppsala kommun.

Den 27 juni gick broklaffen inte att stänga vilket ledde till att bron fick stängas av fram till nästa morgon.

Den 27 juni gick broklaffen inte att stänga vilket ledde till att bron fick stängas av fram till nästa morgon.

Foto: Maya Andersson

Uppsala2024-10-10 11:00

Nyheten i korthet

  • Uppsala kommun kommer inte att kräva skadestånd från byggföretaget Peab för problemen med Tullgarnsbron.
  • En kontroll i september bekräftade att bron nu fungerar korrekt, trots tidigare problem. Peab har åtgärdat alla fel och kommunen kommer endast att betala kontrakterade kostnader.
  • Peab kommer att genomföra ett särskilt kontrollprogram det kommande året för att säkerställa att bron fortsätter att fungera under olika yttre förhållanden.

I september gjordes en kontroll av Tullgarnsbron, och då kunde kommunen och Peab, byggföretaget som byggt Tullgarnsbron, konstatera att bron, trots de inledande problemen, nu fungerar som tänkt.

– Entreprenören har åtgärdat alla fel och bron är i full drift. Vi kan konstatera att den uppfyller de kontraktsvillkor som är uppställda och det finns inga kvarvarande problem, säger Emil Enarsson.

undefined
Vid det första stoppet, en vecka efter invigningen, uppstod ett överlapp som gjorde att bron inte gick att stänga.

Några skadestånd kommer kommunen inte att kräva av Peab.

– Kommunen står endast för avtalade kostnader och betalar inget annat än det som står i kontraktet. Entreprenören ansvarar fortsatt för att bron ska fungera under garantitiden och betalar de åtgärder som har gjorts för att bron ska fungera.

Hur kommer det sig att kommunen inte kräver ersättning för den tid som bron varit avstängd?

– Vi följer det kontrakt som är signerat. Vi tittar framåt och vill att bron ska fungera långsiktigt och har haft en bra dialog med entreprenören som åtgärdat alla fel så att vi i dag har en fungerande bro.

Finns det brister i kontraktet om kommunen inte kan begära ersättning för följdkostnader när det man beställt inte fungerar?

– Det kan jag inte kommentera, säger Emil Enarsson.

undefined
Tullgarnsbron har kantats av problem efter invigningen den 27 april.

Under ett år ska Peab nu i ett särskilt kontrollprogram regelbundet mäta broklaffen vid olika temperaturer för att kontrollera att bron fungerar under olika yttre förhållanden för att säkerställa att nya problem inte uppstår.

När det gäller grundorsaken till att problemen kunnat uppstå hänvisar Emil Enarsson till Peab. Kommunen har bara fått en muntlig dragning av dem, säger han.

Peab vill i sin tur inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl att orsaken till det stora stoppet i början av maj berodde på att "vissa detaljer i den tekniska lösningen tillsammans med materialens temperaturrörelser samverkat på ett ogynnsamt sätt". De hävdar att skälet till att detta inte upptäcktes tidigare beror på att "den estetiska utformningen begränsar möjligheter till inspektion". I övrigt anser de att ärendet är avslutat och att slutsatserna i deras utredning inte är något som de lämnar ut till media.

Preliminärt har Tullgarnsbron, inklusive anslutningsvägar, kostat 278,5 miljoner, varav 149 miljoner gäller själva bron.

Fem större stopp

Efter invigningen den 27 april har det varit stopp på Tullgarnsbron vid fem tillfällen:

Den 3 maj gick bron inte att stänga. Det var stopp i en vecka och en del av bron fick sågas av.

Den 25 maj fastnade bommarna i stängt läge och orsakade ett stopp i en timme. Problemet berodde inte på ett tekniskt fel och löstes genom att göra om öppningsproceduren.

Den 1 juni uppstod ett elfel på en av motorerna vilket ledde till ett fyra timmar långt stopp.

Den 27 juni gick inte broklaffen att stänga efter öppning. Bron var avstängd till morgonen efter.

Den 2 augusti uppstod ett nytt elfel som gjorde att bron inte gick att öppna. Det ledde till ett stopp på fyra timmar.

Karta: Tullgarnsbron
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!