Prostitution
Det är brottsligt och ett övergrepp mot personer som ofta inte ser någon annan utväg än att sälja sina kroppar. I många fall bidrar det till fortsatt människohandel.
Ändå köper en av tio svenska män sex, visar bland annat en undersökning gjord av Folkhälsomyndigheten. Varför?
I botten ligger en skev syn på att man kan köpa människor, eller åtminstone deras tjänster, menar Ulla Thorslund, Uppsalabaserad psykolog med våld och sexuellt våld som specialitet. Hon tycker sig se mycket gemensamt mellan män som köper sex och män som begår övergrepp utan att betala för det.
– Man är uppfylld av att tillgodose sina egna sexuella behov på bekostnad av någon annans, konstaterar hon.
Centralt för alla sexköp och övergrepp är att inte förstå vad samtycke innebär eller att inte bry sig om vad det är, menar Ulla Thorslund. Hon har stött på en mängd olika förklaringar till varför ett sexköp skett.
– En del har gjort det av nyfikenhet. Andra på grund av egen oförmåga att knyta sociala kontakter och att detta var enda sättet man tyckte sig få närhet och ömhet.
Många sexköpare förklarar att de inte är nöjda med sitt sexliv, att det är ett sätt att hantera negativa känslor eller att de tycker att sexköp är ett sätt att få utlopp för sina behov utan krav på motprestation. En del vill ha sex på ett sätt som de säger sig inte kunna ha med sin partner.
Vissa tänder på tanken att köpa sex, har ett hypersexuellt beteende (det som ibland kallas sexmissbruk) eller så tänder de på våld och utövar våld i samband med sexköpet. "Man tycker sig kunna köpa ett samtycke," säger Ulla Thorslund.
– Många sexköpare förskjuter ansvaret på den som har sex mot ersättning och menar att om personen ifråga inte ville, skulle hen inte behöva ägna sig åt det. Men oavsett vad man tycker, så är sexköp olagligt och en kriminell handling i Sverige.
Behandlingen av sexköpare har samtalsterapi som grund. Det handlar om att kartlägga vad beteendet fyller för funktion i personens liv – och att utmana attityderna som rättfärdigar sexköp, berättar Ulla Thorslund.
Men långt ifrån alla söker hjälp efter att ha köpt sex. Det säger Pekka Kataja, psykolog på Ebbamottagningen – Uppsalas första och enda mottagning som erbjuder stöd till män som köpt sex.
Pekka Kataja har 30 års erfarenhet av att möta sexuella förövare. Det är ganska nytt att jobba med sexköpare, menar han. Han tror att det är få som frivilligt söker hjälp – ofta sker det först efter att man ertappats eller straffats för sexköpsbrott. Han har i flera fall träffat gärningspersoner redan i häktet, eftersom många är "mest tillgängliga när de är i kris."
– Motivationsarbetet, att gå vidare i en behandling, kan ta längre tid, säger han.
Hur mår männen när de kommer till dig efter att ha köpt sex?
– Det är ju en katastrof för dem. Trots att de vet att de kan bli upptäckta finns starka krafter som gör att de går över gränsen. Men man har ju förstört det mesta i sitt liv, familj och släkt drabbas också.
Att förhålla sig till en handling som man till en början känner avsky inför, är en process varje psykolog som arbetar med detta måste gå igenom, konstaterar Pekka Kataja. Han berättar att han mött en del kritik för att han hjälper sexualbrottslingar – han har genom åren jobbat med såväl blottare som pedofiler och våldtäktsmän.
– Men de kommer ju ut någon gång, konstaterar han.
Eftersom Ebbamottagningen nyligen öppnat har Pekka Kataja endast hunnit träffa ett par patienter just där. Målet med behandlingen är att få personerna att ta ansvar för det de gjort – för att förhindra att de gör om det.
– Vi fokuserar på brottet, går igenom det ganska konkret, och pratar om tankar och känslor kring det personen har gjort. Vi fokuserar också på konsekvenserna för den som utsatts.
Terapin innebär därför "ett jäkla lidande" för den som ångrar sig, berättar han. Hans bild är att återfall inte är särskilt vanligt när man väl sökt hjälp.
– Ibland återkommer före detta patienter efter en tid, om de känner att de är på väg dit igen. Så då tar vi några nya samtal.
Pekka Katajas erfarenhet är att behandling hjälper och gör skillnad.
– Inte minst kan det avlasta offren att veta att förövarna jobbar med sig själva och tar ansvar för det de gjort.