Därför klär vi oss olika på olika jobb

Människan har i alla tider använt kläder som ett sätt att uttrycka sig och hitta gemenskap. Inom yrkeslivet kan klädseln signalera mer än bara en personlig stil. "Etikettdoktorn" förklarar varför vi har klädkoder.

Mats Danielsson, "Etikettdoktorn", föreläser om vett och etikett. Han får ofta frågor om klädkoder i olika sammanhang.

Mats Danielsson, "Etikettdoktorn", föreläser om vett och etikett. Han får ofta frågor om klädkoder i olika sammanhang.

Foto: Fem punkter AB

Uppsala2018-07-31 13:00

– Kläder handlar om gemenskap, vi byter stil utifrån gruppens funktion beroende på om vi ska spela golf eller gå på en MC-träff, förklarar han.

På arbetsplatser är klädkoder viktiga, eftersom det finns en förväntan från omgivningen.

– Ta en uniformerad person på ett flyg till exempel. Ger det dig ett bättre intryck än om personalen ombord bar jeans och en t-shirt? Det inger förtroende, men varierar beroende på yrkesgrupp. Om en bilmekaniker har olja på overallen gör det inte så mycket, men att möta en läkare med blod på sina kläder är inte okej.

Inom många yrken finns tydliga klädpolicys. Men på arbetsplatser där det inte finns några uttalade klädregler, får man klä sig som man vill?

– Det finns nästan alltid en outtalad klädpolicy. Är du ny på jobbet gör du bäst i att fråga hur du förväntas klä dig. Jobbar du med kunder måste du tänka på att klädseln inte ska distrahera från din kompetens.

En varm dag är det frestande att klä sig i tunnare och kortare kläder. Det kan vara okej, menar Mats Danielsson, men bara om du fått medgivande från din arbetsgivare.

– Det beror på arbetsplatsen. Det kanske inte blir så bra om en mäklare möter en kund i shorts, men vi tycker inte det är konstigt att någon som lägger asfalt är utan tröja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!