Därför kan kommunalråd få pension vid 50

De generösa pensionsvillkoren för kommunalråden kan sticka i ögonen. Det är en historisk kvarleva som är på väg att fasas ut, enligt SKR.

Mohamad Hassan, Stefan Hanna och Fredrik Ahlstedt, samtliga i 50-årsåldern, kan gå i pension med 46 000 kronor i månaden.

Mohamad Hassan, Stefan Hanna och Fredrik Ahlstedt, samtliga i 50-årsåldern, kan gå i pension med 46 000 kronor i månaden.

Foto: UNT arkiv

Uppsala2022-09-26 05:00

Förtroendevalda politiker, som kan bli utröstade från den ena dagen till den andra, har också i dag rätt till ett omställningsstöd så att de inte står på bar backe när de slutar sitt uppdrag. 2014 ändrades systemet i grunden när man gick ifrån det system där kommunal- och regionråd i 50-årsåldern kan plocka ut en i princip livslång pension när de slutar sitt uppdrag.

Bekymret är att det blir knepigt att hantera de politiker som varit med så långe att de skulle kunna få ersättning enligt både det gamla och det nya systemet, enligt Niclas Lindahl, förhandlare på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

– För de individer som ska få ersättning enligt två helt olika system blir det i princip omöjligt att räkna ut vad var och en ska få. Därför har man behållit de gamla bestämmelserna för företroendevalda som valdes in före 2014, säger Niclas Lindahl.

Grundprincipen i det gamla regelverket, att ersättningen bestäms av slutlönen, är i princip desamma som alla kommun- och landstingsanställda hade när reglerna infördes. Det fanns också några få kommunanställda som likt förtroendevalda kunde gå i pension i 50-årsåldern.

– Men det regelverket är utfasat, säger Niclas Lindahl.

Men hur resonerade man när man bestämde att man skulle kunna pensioneras vid 50?

– Jag kan inte svara på varför man valde just 50 år, men de gamla reglerna, som är från 2001, ersatte ett ännu lägre ålderskrav som fanns före det, säger Niclas Lindahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!