Därför joddlar studenterna

Det joddlas bland Uppsalastudenterna. Inte i form av en sång, men i tystnad via mobilen. Appen Jodel, där anonyma användare kommunicerar på lokal basis, har spridit sig som en löpeld bland studenter i hela världen. I synnerhet i Uppsala.

Färgglatt. Färgerna i Jodel har ingen speciell betydelse förutom en estetisk sådan, menar grundaren Alessio.

Färgglatt. Färgerna i Jodel har ingen speciell betydelse förutom en estetisk sådan, menar grundaren Alessio.

Foto: Michaela Hasanovic/UNT

Uppsala2015-04-22 08:00

– Oj, den här måste vara skriven av någon som bor i samma hus som jag! Jag har också hört hur de håller på med renoveringar där, säger Maria Rangsmo och scrollar vidare i det färgglada flödet. Det gäller att uppdatera ofta om man ska hänga med – ungefär två, tre nya inlägg dyker upp varje minut. Bredvid henne sitter Philippa Lokko och Hanna Larsson, alla tre studenter i genusvetenskap. För en dryg månad sedan upptäckte de, och många med dem, appen Jodel, ett anonymt forum riktat till studenter. Det du skriver skickas ut inom ca 10 km avstånd från där du befinner dig. På så sätt kommunicerar du med din närhet, likt det traditionella sånglika joddlandet i Alperna.

– Det är kul att det finns ett ställe att snacka skit på och att det är anonymt. Jag skulle inte vilja skriva vissa saker på Facebook till exempel, säger Maria.

Alla tre kollar appen dagligen, mer eller mindre.

– Det är ett väldigt bra tidsfördriv under tråkiga föreläsningar, säger Hanna Larsson.

Sex, mat, fest, pluggångest och roliga betraktelser ofta återkommande ämnen.

­– Jag skriver inte för att få något off my chest, mer roliga grejer som jag ser. Vissa skriver väldigt detaljerat, som i en dagbok, säger Maria.

Ett inlägg på Jodel kan både upp- och ner-röstas. Fem ner-röster betyder att Jodeln tas bort ur flödet. På så sätt har communityn fått ett trevligare klimat än andra sociala medier, tycker alla tre.

– Folk är jättesnälla, säger Philippa, som av en slump träffade på en av de som jobbar med Jodel under ett besök i Berlin, via en annan app: Tinder. "Snälla säg att du är från Uppsala och använder Jodel!", skrev han till henne. Ja och ja, var svaret. Hon och en kompis fick hänga på Jodel-kontoret och prata om hur appen används i Sverige. Tyskarna var imponerade över det otroliga genomslaget i Uppsala. Drygt 8000 användare finns här i skrivande stund, vilket är näst flest i hela världen.

Är Jodel bara en fluga eller kommer det att överleva?

– Själva konceptet att ha en lokal community är något jag tror kommer ta över från andra sociala medier. Men det måste inte bara användas för studenter, det skulle kunna användas till att nå ut med lokalinformation också, säger Philippa.

Det här är Jodel

En online-community i form av ett anonymt forum. Namnet Jodel är tyska för att joddla, då den unga tysken Alessio Avellan Borgmeyer ligger bakom appen. Inläggen kallas jodels och det du skriver når ut till andra användare inom 10 kilometers avstånd. Genom att upp/ner-rösta eller skriva kommentarer kommunicerar du med andra, och genom att vara aktiv samlar du på dig karma. Karmapoängen betyder inte mer än att du själv kan jämföra med dina vänner hur aktiv du är på Jodel.

Källa: Jodel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!