Därför jobbar hon gratis på sin fritid

I dag på frivillighetens dag firas alla som ­engagerar sig ideellt. Gymnasisten Ellen Ström är en av många Uppsalabor som ­vill göra skillnad på sin fritid.

Dukar. Kvällskafét på Kvinnobyrån inleds alltid med en gemensam middag. Sedan går mammorna till ett annat rum och Ellen Ström och hennes volontärskolleger tar hand om barnen.

Dukar. Kvällskafét på Kvinnobyrån inleds alltid med en gemensam middag. Sedan går mammorna till ett annat rum och Ellen Ström och hennes volontärskolleger tar hand om barnen.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2016-12-05 00:00

Ellen Ström strålar med hela ansiktet när hon berättar vad volontärjobbet på Kvinnobyrån hos Uppsala Stadsmission betytt.
– Det ger så oerhört mycket mer än det tar. Jag blir så mycket lugnare och gladare när jag varit här och det känns verkligen som jag gör skillnad.

Vi befinner oss på övervåningen i Uppsala Stadsmissions lokaler på Kungsängstorg.
Här har hon under ett års tid ägnat måndagskvällarna till att umgås med barnen till våldsutsatta kvinnor. Under tiden sitter mammorna i ett annat rum och samtalar med en psykoterapeut ett par timmar.

– Det som är viktigt är att se varje barn och att de själva får välja vad de vill göra. Vi har väldigt mycket leksaker och de lite äldre barnen brukar sitta och pyssla, berättar Ellen Ström som är 19 år och går tredje året på Linnégymnasiets samhällsvetenskapliga program.

Det var en barndomskompis som tipsade henne förra hösten om att bli volontär. Situationen för världens flyktingar påverkade och hon kände att hon ville engagera sig för samhället på något sätt. Efter ett informationsmöte på Uppsala Stadsmission insåg hon att Kvinnobyråns kvällskafé kunde vara något för henne. Hon har inte ångrat sig.

– Det är bland det bästa beslut jag någonsin tagit. Och det känns så skönt att börja veckan med att göra någonting bra, säger Ellen Ström.
Hon rekommenderar alla att engagera sig och bli volontär.
– Man lär sig mycket om sig själv och jag är förvånad över hur mycket jag fått ut av det för egen del. Men vissa gånger kan det vara jobbigt att möta barn som har det tufft, säger hon och berättar att volontärerna får mycket hjälp att bearbeta svåra saker av Kvinnobyråns ­personal.

Kvinnobyrån erbjuder stöd till våldsutsatta kvinnor och även till de som är ensamstående gravida och/eller lever i en otrygg relation. Man ordnar föräldrautbildningar och har också babykafé för ensamstående mammor som känner sig ensamma.
Karolina Carlén, som är föreståndare för Kvinnobyrån, säger att volontärerna betyder massor.
– Kvällskaféet skulle inte fungera utan dem. Volontärerna är otroligt värdefulla personer och ger också något extra. De söker sig hit frivilligt och bidrar med ett stort engagemang. Det märks framför allt i mötena med barnen.

Utan frivilligheten och människors ideella engagemang skulle Sverige vara ett annat land. Enligt siffror från Ersta Sköndal Högskola arbetar varannan svensk ideellt, vilket är bland det högsta i hela världen. En tredjedel av de som engagerar sig gör det inom idrottsrörelsen och nästan var fjärde inom socialt inriktade organisationer.

Uppsala Stadsmission, som är en ideell förening och stödjer människor som befinner sig i utsatta livssituationer, är beroende av de cirka 120 volontärer som på olika sätt arbetar med verksamheten. Just nu söker man bland annat klädsorterare, mathämtare och volontärer till soppmässan i Mikaelskyrkan på torsdagar.

Sedan 2009 har Volontärbyrån i Uppsala förmedlat kontakter mellan volontärer och föreningar. Johan Dahlén, som är ansvarig för Uppsalakontoret på Portalgatan, ser ett växande intresse både hos allmänheten och hos föreningarna.

– Allt fler föreningar vänder sig till oss för att hitta frivilliga och antalet personer som förmedlas växer, säger han och menar att en förklaring är att kännedomen om Volontärbyrån ökat.

Han poängterar att Volontärbyrån inte har en egen stab av volontärer, utan mer fungerar som en förmedlingstjänst. På hemsidan erbjuds annonsplats för de ideella organisationer, ideella stiftelser och trossamfund som söker volontärer.
Själva volontärjobbet tycker Johan Dahlén ska beskrivas som ett ömsesidigt utbyte.

– Som volontär ger du av din tid och ditt engagemang, men du får också något tillbaka i form av erfarenheter och social gemenskap. Föreningslivet kan till exempel för många nyinflyttade vara ett sätt att komma in i en stad.
– Men det är aldrig pengar inblandade. Om man får ersättning för något så kan det handla om utlägg som man har haft. Men då bygger det alltid på en överenskommelse mellan föreningen och volontären.

Hösten 2015 exploderade intresseanmälningarna och ”flyktingarnas situation” blev den största orsaken till att engagera sig ideellt, visar Volontär­byråns årliga undersökning ”Volontärbarometern”.
– 2015 var ett rekordår. Behovet av integrationsinsatser och intresset för att hjälpa människor på flykt var jätte­stort. Vi förmedlade volontärer till språk­träning, läxhjälp och andra initiativ för att hjälpa flyktingar att bli mer delaktiga i samhället, berättar Johan Dahlén.

För tillfället finns ett 60-tal ideella uppdrag utannonserade på Volontärbyråns hemsida. Här söks bland annat volontärer till Kulturernas karneval i maj, till Röda korsets fotbollsgrupp för nyanlända ungdomar och till Uppsala Cykel­förenings öppna cykelverkstad.

Hur stort är engagemanget hos Uppsalaborna?
– Det är högt, skulle jag säga. 53 procent lär vara ideellt engagerade i hela Sverige och det ser likadant ut här, säger Johan Dahlén.

Över 80 procent av Volontärbyråns volontärer är kvinnor. Var är alla män?
– Traditionellt sett så engagerar sig kvinnor mer i socialt inriktade organisationer och män mer i idrottsföreningar. Fler kvinnor än män tilltalas av de uppdrag som finns hos oss i dag, vilka ofta är mer socialt inriktade. Men vi försöker åstadkomma en bredd av uppdrag och på så sätt nå alla som är intresserade av att engagera sig ideellt. Och vi vill ju så klart att fler män ska hitta uppdrag via oss.

På Kvinnobyrån har man i dag åtta ­volontärer, sju kvinnor och en man. Karolina Carlén säger att de vill ha fler.
– Vi är inga manshatare och vill gärna ha manliga volontärer. Vi vill spegla samhället och det är viktigt att de kvinnor och barn som kommer hit ser att det finns människor som vill väl ­oavsett kön.

Ellen Ström tycker att det funkar bra att vara volontär trots att hon inte har så mycket livserfarenhet.
– Jag är nog yngst här, men det känns inte som att det spelar någon roll. Det som spelar roll är att man är här för att man vill göra skillnad. Mitt självförtroende har ökat och jag känner att jag på ett annat sätt än tidigare kan förstå barn. Dessutom har jag fått en större ­förståelse för andra människor, ­säger hon.

Volontärarbete och frivillighetens dag

Internationella frivilligdagen infaller årligen den 5 december och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling. Dagen är en av FN:s internationella temadagar sedan 1985.

Röda Korset uppskattar att de har nästan 17 miljoner volontärer globalt.

I Sverige finns cirka 200 000 ideella föreningar och 53 procent av den vuxna befolkningen engagerar sig ideellt, i snitt 15 timmar i månaden.

Volontärbyrån förmedlar kontakten mellan frivilligarbetare och ideella organisationer, ideella stiftelser och trossamfund, men aldrig till företag eller statlig och kommunal verksamhet.

I Volontärbyråns årliga undersökning ”Volontärbarometern” uppgav 60 procent av volontärerna att ”hjälpa och stödja andra” var huvudorsaken till engagemanget. På andra plats kom att ”göra en konkret insats i stället för att skänka pengar” och på tredje ”barn och unga” samt ”social utsatthet”.
42 procent hade uppdrag kopplade till integration och asylsökande.
46 procent var mellan 16 och 35 år och 81 ­procent var kvinnor.
94 procent var nöjda eller mycket nöjda med sitt engagemang.
Läs mer på www.volontarbyran.org/uppsala

Källor: Volontärbyrån, Ersta Sköndal Högskola, Röda Korset, Uppsala stadsmission

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!