Skjutningarna i Uppsala har bytt adress. Förra året var Gränby och Kvarngärdet överrepresenterat. Bland annat avled en man i 30-årsåldern efter en skjutning på Levertinsgatan i Gränby 2 november i fjol. I år har det i stället skjutits mest i Gottsunda, hela sju av elva skottlossningar har ägt rum här.
– De kriminella är ganska rörliga. Och de skjuter varhelst de träffar på varandra, säger Jörgen Pettersson, chef för underrättelseenheten på polisens region Mitt.
Skjutningarna kan äga rum i närheten av de inblandades bostäder men också på helt andra platser, menar han.
Anders Östlund är kriminolog och chef för verksamhetsstyrning och analys vid polisens region Mitt. Som ett exempel på att kriminella inte alltid verkar där de bor nämner han den kriminella världen i Enköping.
– Enligt polisens lägesbild som låg till grund för listan över särskilt utsatta områden fanns det omkring 20 kriminella personer som sågs som en risk i staden. Av dem var det ingen som bodde där, säger han.
Anders Östlund berättar att den som är ovan vid att begå brott och begår dem ensam, ofta utför brotten i sitt närområde. Kriminella grupper som är vana vid att begå brott har ofta ett större verksamhetsområde.
– Ju mer brottsligheten blir ett yrke, desto större blir området inom vilket man begår brott, säger Anders Östlund.
Var brotten begås beror lite på vilken typ av brott det handlar om.
– Nu sker inga bankrån längre men det är ett klassiskt exempel på ett brott som inte begås nära brottslingens hem. Då åker man ofta iväg och rekar innan. Brott där flera personer medverkar begås ofta inte nära deras bas, säger Anders Östlund.