De senaste två mandatperioderna har inget block fått majoritet i vare sig kommunen eller regionen.
I Uppsala kommun är det Liberalerna som brutit blockbarriären och haft ett mer eller mindre organiserat samarbete med de rödgröna partierna. Den förra mandatperioden samarbetade Liberalerna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i det så kallade mittenstyret.
I samband med det gjordes även sakpolitiska överenskommelser med Vänsterpartiet.
I Region Uppsala har Centerpartiet bytt sida. Efter att först ha ingått i alliansen gick de in i ett organiserat majoritetsstyre med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
För både C och L har den röda linjen gått vid ett organiserat samarbete med det man kallar ytterkantspartier, vilket inkluderat både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Unn Harsem (C) säger dock att det gått bättre än väntat att samarbeta med V, när man nu brutit med den principen.
– Utfallet har varit över förväntan.
Men att inleda samarbetet var långt ifrån självklart. Hon berättar att Centern hade samtal med bland annat Vänsterpartiet direkt efter valet 2022, men då kände hon att det inte var aktuellt.
– Men när vi satte ner foten och sa att "det här fungerar inte", efter ett år med alliansen i minoritet, då kände vi också ett större ansvar att säkerställa att det blir en majoritet. Man kan inte bara lämna och sedan strunta i hur det går. Vi måste bjuda till och tänja lite på våra principer, säger hon.
För att det ska fungera är de personliga relationerna viktiga.
– De personer som företräder Vänsterpartiet, Neil Ormerod, Salima Korshed och Ann-Kristin Hilli är otroligt bra människor och duktiga på sina sakområden, säger Unn Harsem.
Skillnaderna mellan partierna finns dock kvar.
– På ett ideologiskt plan har vi ju invändningar mot Vänsterpartiet. Vi har en annan inställning till privata aktörer till exempel. Men i många avseenden har vi också en gemensam agenda med samma ambitioner i klimat- och miljöarbetet och uppfattningen om alla människors lika värde.
För Liberalerna i regionen är det inte aktuellt att göra ett liknande sidbyte.
– När Centern valde att byta sida fanns det ju inget intresse från något av de partierna att ta med någon mer. Så upplevde jag i alla fall, säger Malin Sjöberg Högrell (L).
Hade ni velat vara med i förhandlingarna med S?
– Vi är ett borgerligt parti, och då är det i alliansen vi i första hand söker stöd. Men annars är vi öppna för att prata med alla partier utom SD och V.
Konsekvensen för ert parti när ni utesluter både SD och V är att ni hellre sitter i opposition än i en styrande majoritet, som mandatfördelningen ser ut nu. Finns det ingen möjlighet för er att kompromissa där?
– Man får se hur det ser ut på valdagen efter nästa val. Men som jag uppfattat det från min grupp i dag är det inte aktuellt att samarbeta med SD eller V, säger Malin Sjöberg Högrell.
I kommunen har Centerpartiet konsekvent undvikit samarbeten med vänstersidan. Men motståndet mot blocköverskridande samarbete är inte så stort som man kanske skulle kunna tro. Ehsan Nasari (C), kommunalråd, säger att partiet förde långt framskridna förhandlingar med de rödgröna efter valet 2022.
– Men vi stod för långt ifrån varandra i stadsbyggnadsfrågorna. Jag förstår att vi i alla avseenden inte kommer att nå exakt vad vi vill. Men vi hade investerat så mycket i valrörelsen i bland annat frågan om sydöstra staden, så vi kände att det var en för viktig fråga för att kompromissa om.
Liberalerna i kommunen har gjort upp med vänstersidan, både under förra mandatperioden i mittenstyret och i sakpolitiska överenskommelser om bland annat skolan och spårvägen under den här mandatperioden. Men det finns gränser för vilka samarbeten som Liberalerna i Uppsala kan ingå i, säger Jennie Claesson (L), kommunalråd.
– Det vi har årsmötesbeslut på är att inte samarbeta eller göra upp med Sverigedemokraterna. Och jag skulle aldrig sätta mig i ett styre tillsammans med Vänsterpartiet.
Varför går det inte att sitta i samma styre som Vänsterpartiet när ni kan göra politiska överenskommelser med dem?
– Skillnaden mellan en sakpolitisk överenskommelse och att styra tillsammans är gigantisk. När man sitter i ett styre blir det många stora frågor. Ställs vi inför valet att ta över äldrevård i kommunal regi, där jag tror inte att vi skulle hitta en väg framåt med Vänsterpartiet. Ideologiskt ligger Socialdemokraterna närmare Liberalerna än vad Vänsterpartiet gör.