– Internationella kvinnodagen är en dag då vi uppmärksammar förtryck mot kvinnor i världen, i Sverige och även så lokalt som i Uppsala, säger Josefine Agius som är samordnare på Uppsala kvinnojour.
Detta är anledningen till att jouren hängt upp 360 bh:ar på Uppsalas centralstation den 8 mars. Varje bh representerar en kvinna som sökt stöd hos dem under förra året.
– Det är inte en dag att fira, det är en dag där vi kämpar för kvinnors rättigheter och för oss är det särskilt viktigt att kämpa för att kvinnor ska få ett liv fritt från våld, fortsätter hon.
Varför just bh:ar?
– Vi känner att bh:ar är något som representerar kvinnor.
Det är de som arbetar på kvinnojouren och i second hand-butiker i Uppsala som samlat in klädesplaggen.
Kvinnojouren i Uppsala hjälper våldsutsatta kvinnor med stödsamtal, men även juridiska frågor. De som uppsöker dem kan ha drabbats av flera olika typer av våld: fysiskt våld, psykiskt våld, sexuellt våld, hedersrelaterat våld, ekonomiskt våld eller digitalt våld.
Vad ska man göra om man utsätts för våld?
– Det viktiga är att berätta för någon i din närhet vad du blivit utsatt för. Man kan även kontakta en jour som oss, det finns stöd och hjälp att få, säger Josefine Agius.
Hon uppmuntrar även de som utsätts för våld att polisanmäla men påpekar att det ibland kan dröja innan en person kan känna sig redo. Därför menar hon att samtalet kan vara ett bra första steg.