Den klassiska Kinarestaurangen håller till på Kungsängsgatan i Uppsala sedan 14 år tillbaka. Nu har det varit stängt sedan den 1 februari, och många kunder undrar varför. Svaret är att kocken har lämnat skeppet.
– Kocken sa upp sig för tre månader sedan och nu finns två alternativ: att hitta en ny eller sälja restaurangen, säger ägaren Nian Wang.
Men det är inte så enkelt som det låter att hitta en ersättare – särskilt inte med den kravnivå som Nian Wang har.
– Jag har två kockar på väg från Kina nu. Men det tar omkring tio månader att få klart alla papper gällande arbetstillstånd och dylikt.
Samtidigt ligger restaurangen ute till försäljning på Blocket.
– Det är ett "worst case scenario" att behöva sälja. Jag älskar det jag gör och vill fortsätta, säger Nian Wang.
Men så var det detta med kravnivån.
– Många kineser kommer till Sverige och uppger att de är kockar fast de kanske varit taxichaufförer eller så hemma i Kina. Jag måste ha en riktig kock, så det får ta tid med rekrytering i så fall, säger Nian Wang.
Hur länge har ni råd att hålla stängt?
– Vi har inga ekonomiska problem, så vi har råd att ha stängt i tre år om det skulle vara så.
Därför är det oklart när och om Golden China kommer öppna igen med Nian Wang vid rodret.
– Vi hade stängt ett år under coronapandemin för kockarna var rädda för att bli sjuka. När vi öppnade kom alla stammisar tillbaka direkt, säger Nian Wang.