UNT rapporterade tidigare om att fler än 300 platser står tomma på särskilda boenden för äldre i Uppsala kommun. Ändå finns det människor som vill ha plats på äldreboenden, men blir nekade.
Yvonne Jonsson, avdelningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Uppsala kommun, förklarar att överskottet på lediga platser på äldreboenden hänger samman med Lagen om valfrihetssystem (LOV). Av de 300 lediga platserna finns nämligen drygt 200 på boenden som drivs av privata aktörer.
– De företag som uppfyller kommunens kriterier har rätt att bedriva boenden, men kommunen har inte upphandlat den här omfattningen av vård- och omsorgsboendelägenheter. Det är inte efterfrågat, säger Yvonne Jonsson.
De drygt 100 tomma platserna som finns i kommunens äldreboenden kostar dessutom 50 miljoner kronor mer om året än om de varit bebodda. Men ett överskott på platser påverkar inte hur kommunen agerar i sin biståndsbedömning. Kommunens kriterier för att få biståndsbeslut måste fortfarande uppfyllas – även om platser står tomma.
– Intentionen med ett vård- och omsorgsboende är att man ska ha behov av vård och omsorg dygnet runt. Om behovet kan tillgodoses med hjälpinsatser i den egna bostaden gör vi avslag. Man ska ha ett större behov av hjälpinsatser eller tillsyn dygnet runt för att bli beviljad, säger Yvonne Jonsson och fortsätter:
– Det är inte kopplat till hur många lediga vård- och omsorgslägenheter det finns.
Uppsala kommun ska utreda om det ska bli stopp för nya privata äldreboenden.