Drygt 73 000 kronor skiljer Uppsala läns män och kvinnor åt i medelinkomst per år. Gapet ligger i linje med resten av riket. Enligt Lena Bernhardtz, jämställdhetsstatistiker på Statistika centralbyrån (SCB), beror skillnaden på en mängd olika faktorer;
– Dels handlar det om att kvinnor utbildar sig mer och därför kommer ut senare på arbetsmaknaden, sen är de föräldrarlediga mer och och vabbar mer. Kvinnor kommer efter männen på arbetsmarknaden av de här olika anledningarna och sen är det svårt att komma ikapp. Det kan även finnas en viss diskriminering och sen är det så att lönen är lägre inom många kvinnodominerande yrken.
På grund av att det är så många olika faktorer som spelar in kan man enligt Lena Bernhardtz inte säga när män och kvinnor kommer att ha lika hög inkomst.
– Alla de uträkningar som gjorts utgår från att förändringarna ska fortsätta som det har gjort hittills men det går inte att säga att det kommer bli så. Förändringarna kan börja ske i mycket snabbare takt eller så kan de stanna av helt, säger hon.
En av de största orsakerna till inkomstskillnaderna grundar sig i att kvinnor arbetar deltid i betydligt större utsträckning än män och kvinnor har även oftare osäkra anställningar.
Stig Persson är lokal chef för fackförbundet Kommunal med många kvinnliga medlemmar i Uppsala län som befinner sig i just en sådan situation.
– Det finns alldeles för få heltidstjänster. Inom vård och omsorg som till exempel hemtjänsten är organisationen uppbyggd på deltidstjänster,säger han.
Antalet personer som har deltidstjänst och visstidsanställningar inom Kommunal har dessutom öka.
– Det är klart att det handlar om resurser, men det finns stora bekymmer med den mängd deltider och otrygga anställningar som så många kvinnor har. De vet inte från en månad till en annan hur mycket det får och de påverkar hela deras liv.