Därför fick Per Bill inget alkotest
Flera frågor har rests i samband med förra veckans tumult kring riksdagsman Per Bill, Uppsala. De handlar bland annat om ordningsvakters befogenheter och om hur det kom sig att Per Bill nekades att få lämna blodprov, något han själv önskade.
- Han bad om att få lämna ett utandningsprov, men sådana kan vi göra bara i de fall då en person är misstänkt för rattfylla.
- Dessutom fanns det heller ingen anledning att ta blodprov, eftersom brottsmisstanken, våld mot tjänsteman, är oberoende av om Per Bill var berusad eller inte.
"Solklart att han var berusad"
Hans-Eric Carlström, som själv tjänstgjorde den aktuella kvällen, säger vidare att det heller inte var nödvändigt att alkotesta Per Bill eftersom dennes tillstånd var så uppenbart:
- Det var solklart att han var berusad.
Per Bill, som nu tar en time out från politiken, sade vid fredagens presskonferens att han druckit så mycket alkohol under kvällen att han i vart fall inte skulle ha kört bil. Men han kände sig inte berusad utan var bara glad. Han ska anlita professionell hjälp för att, som han sade, utvärdera sin relation till alkohol, som han dock inte uppfattat som problematisk.
Åke Andersson är informationschef för vaktbolaget Securitas Sverige. Han berättar att ordningsvakter tilldelas ett visst område som de har att bevaka, till exempel en tunnelbanestation eller en restaurangentré. Länsstyrelsen ger tillstånd och är tillsynsmyndighet.
- Inom dessa områden har vakterna rätt att göra vissa ingripanden. Det rör sig huvudsakligen om två lagparagrafer: lagen om omhändertagande av berusade, Lob, som tillämpades i det nu aktuella fallet med Per Bill, och om lagen om tillfälligt omhändertagande, som innefattar personer som "stör ordningen".
Gjorde inget fel
Åke Andersson säger att vaktpersonalen på restaurangbåten Patricia, som omhändertog Per Bill i en timme innan polisen anlände, inte gjorde något fel.
- Ordningsvakter har befogenheter att hålla folk inlåsta ända tills polisen kommer. Det är ett jätteproblem här i Stockholm, där våra vakter ibland kan få vänta i flera timmar innan polisen kommer och hämtar vederbörande.
Vad gäller händelserna på torsdagseftermiddagen, hänvisar Åke Andersson vidare till den så kallade envarsrätten, som innebär att vem som helst som blir vittne till ett brott som kan ge fängelsestraff - till exempel vårdslöshet i trafik eller framkallande av fara för annan - har rätt att övermanna, hålla fast eller låsa in personen tills polisen kommer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!