– Zombies har blivit väldigt populära i filmer och tv-serier. Många känner sig lite identitetslösa i vårat samhälle och zombien fyller en funktion där. Genom den får vi vara aggressiva och farliga, säger Agneta Lilja, etnolog från Uppsala.
Enligt henne har människor alltid haft en fascination för skräck.
– Om man vågar vara en zombie så vågar man vara det som är farligt. Det är ett sätt att ta kommando över det onda, något som människor har ett stort behov av.
Agneta Lilja förklarar det stora intresset som ett sätt att hantera vetskapen om att vi ska dö, och oron över att inte veta när.
– Jag tror att det alltid har funnits en förtjusning kring att leka med döden. Vi vet ju aldrig när vi trillar av pinn. Zombien är en gränsgångare som går in och ut i döden, och att ha en figur som kan gå över gränsen är ett förhållningssätt till döden som är ganska nytt. Det är en väg att hantera svåra existentiella frågor.
Hon gör jämförelsen med clowner, som många uppfattar som obehagliga, som en annan slags "gränsgångare".
– Clownen ler men är ledsen på insidan. Den kan precis som en zombie vara både det ena och det andra på samma gång.
Varför gillar vissa zombier medan andra tycker att det är tramsigt?
– Det är ett oerhört intressant fenomen, och inte alls löjligt. Det är en del av den mänskliga naturen att ha ett intresse för den mörka, svåra sidan. Det är lite samma sak som att många drar dåliga skämt i samband med katastrofer. Skämt som inte alls är roliga men som vi måste få säga, för annars kan man inte hantera den förfärliga skräcken och sorgen.