Torsdagen den 30 maj är Folknykterhetens dag. Det kan därför vara läge att titta på hur konsumtionen av alkohol förändrats de senaste åren.
En intressant iakttagelse är att dryckesvanorna drar iväg åt olika håll bland olika åldersgrupper.
De äldre brukar ju klaga på den unga generationen. Men när det gäller alkohol finns det skäl för ungdomarna att peka finger åt gamlingarna. Faktum är att drickandet gått ner en hel del bland unga personer medan den äldre generationen ökat sin konsumtion.
Om vi börjar med ungdomarna så visar statistiken att allt fler tonåringar i Uppsala län helt avstår från alkohol, i alla fall enligt vad de själva uppger.
2005 svarade 47 procent av länets tonåringar att de aldrig druckit alkohol. I år hade andelen icke-drickande tonåringar ökat till 60 procent, visar enkäter som görs av Region Uppsala och länets kommuner.
De unga som inte dricker är alltså numera i majoritet, en brytpunkt som inträffade för ungefär fem år sedan.
Faktum är att alkoholintaget i Sverige under de senaste 15 åren har gått ner även bland den vuxna delen av befolkningen. Det gäller dock inte för de äldre. Personer i gruppen 65-84 år utmärker sig nämligen genom att dricka allt mer, enligt en färsk rapport som getts ut av bland annat Svenska Läkaresällskapet.
Visserligen nyttjar de äldre fortfarande betydligt mindre alkohol än andra åldersgrupper men den uppåtgående trenden är tydlig. De senaste 15 åren har de äldsta (65-84 år) ökat sin alkoholkonsumtion med 18 procent, omräknat till liter ren alkohol per person.
Under samma period drog 17-29-åringarna ner på sitt drickande med 26 procent.
Tobias Eriksson, chefsöverläkare på Beroendemedicin vid Akademiska sjukhuset, säger att de äldres nya alkoholvanor märks inom vården.
– Allt fler i den åldersgruppen har alkoholproblem. Kroppsvikten minskar med åren och det gör att alkoholhalten i blodet blir högre om man dricker lika mycket som tidigare, påpekar han.
Kombinationen alkohol och hög ålder är inte okomplicerad.
– Många äldre tar läkemedel och en del preparat fungerar dåligt ihop med alkohol. Dessutom har vissa äldre sämre balans vilket ökar risken för fallskador om de dricker.
En spridd uppfattning är att det är bra för hjärtat och hjärnan att ta ett glas ibland. Men enligt Tobias Eriksson är det en myt.
Slutsatsen är likartad i rapporten från Svenska Läkaresällskapet och författarna skriver: "Stödet för att alkohol skulle vara nyttigt har vittrat bort under de senaste åren".
Enligt rapporten kan även måttlig alkoholkonsumtion vara skadlig för hälsan och alkohol i stora doser utpekas som den största påverkningsbara riskfaktorn för demens.
Tobias Eriksson framhåller att det är viktigt att vården inte nekar äldre personer behandling mot alkoholberoende utan att de får hjälp på samma villkor som andra.
Det minskande drickandet bland unga förklaras ofta av att starka trender för hälsa och skötsamhet drar genom västvärlden.
Dessutom spelar datorn en viktig roll.
Något hårdraget kan man säga att ungdomar förr umgicks mer i gäng och inte sällan kom flaskan fram. I dag sitter var och en framför datorn i sin ensamhet och då upplevs det inte lika lockande att supa.
Men varför dricker äldre mer? Enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, finns flera tänkbara orsaker. Äldre av i dag har mer pengar och en del har tagit till sig påståenden om att alkohol kan vara bra för hälsan.
En annan förklaring kan vara att den äldre generationen bär med sig alkoholvanor från sin ungdom. Den tesen stärks om man tittar på CAN:s alkoholenkäter som går tillbaka till 1970-talet.
År 1971 uppgav 90 procent av alla elever i årskurs 9 att de drack alkohol. De personerna är i dag runt 63 år gamla. Med tanke på att bara en av tio i den åldersgruppen avstod från alkohol i nionde klass är det inte otänkbart att det färgar deras alkoholbruk även i vuxen ålder.
Hur hanteras då alkohol inom äldreomsorgen?
– De som bor hos oss har egna hyreskontrakt och bestämmer själva om de vill dricka alkohol eller inte. En del av de boende har läkemedel som inte bör tas med alkohol och i de fallen får vi prata med personerna om saken. Det uppger Monica Södergård, chef för det kommunalt drivna vård- och omsorgsboendet Bernadotte i Valsätra i Uppsala.
Hon säger att de cirka 80 äldre personer som bor på Bernadotte i allmänhet dricker högst måttligt.
– Jag har varit chef vid äldreboenden i 13 år och under den tiden har alkohol varit ett mycket litet bekymmer.
Inte heller vid äldreboendet Andreas Ands Minne verkar alkohol vara någon stor fråga.
– På söndagarna brukar vi erbjuda vin till middagen och ungefär hälften tackar ja. Jag ser inte alkohol som något problem bland de boende, säger Viktoria Wiksten, chef för Andreas Ands Minne i Uppsala.