Därför blev patientmaten dyrare
Turerna kring landstingets patientmat från Västerås rullar vidare. Fler räknemissar har gjorts.
Det framkom vid en föredragning vid kostnämndens sammanträde i Västerås på torsdagen. Enligt den utredning som pågår ligger totalpriset per portion i dag på 64:30. Akademiska sjukhusets kök lagade maten för 67:25 per portion.
- Att priset blir så här högt var helt nytt för mig. Det är en skandal, säger Miljöpartiets ledamot i kostnämnden Johan Edstav.
Priset för själva maten är som UNT tidigare berättat 59:95 per portion. Till det läggs en avgift till Landstingsservice i Uppsala som i dag beräknas till 4:35. Enligt Johan Edstav har Landstingsservice missat att ta med kostnader för bland annat avskrivningar och räntor på utrustning i Akademiska sjukhusets kök, ökade livsmedelspriser och kostnader för löneöversyn. Kostnaden för ekologisk kost är inte inräknad i priset. Inte heller en merkostnad på fem miljoner kronor som Landstingsservice investerat i köket på Akademiska för att passa företaget Amica som tagit över personalmatsalen. Dessutom krävs en tjänst som controller vid köket i Uppsala. Den fanns inte fanns med i den konsultrapport som låg till grund för beslutet att lägga ned köket vid Akademiska.
- Utredningen var mycket bristfällig. Inom den politiska oppositionen påtalade vi det från början men alliansen lyssnade inte. De har funnits en politisk vilja att lägga ned köket på Akademiska. Man kan inte räkna så här galet annars, säger Johan Edstav.
Rolf Edlund (C) vice ordförande i kostnämnden är "inte nöjd" med hur ärendet hanterats. Men tillbakavisar ändå kritiken.
- Det har blivit mycket dyrare än vi tänkt. Alternativet har varit att bygga ett nytt kök vid Akademiska och det skulle kostat 75 miljoner kronor. Då hade portionspriset hamnat på över 70 kronor. Men om vi vetat att det bara skulle skilja drygt två kronor så hade vi kanske funderat ett varv till, säger han.
Är alla felräkningar gjorda nu eller kommer det mer?
- Jag förutsätter att alla surdegar är uppe på bordet. Det känns som om vi fått mark under fötterna. Vi har jobbat intensivt för att reda ut allt och jag anser att vi är på rull igen, säger Rolf Edlund.
Kommer ni att rikta några krav mot landstingsservice?
- Nej. Vi vill inte lasta någon för det som inträffat. Jag kan bara beklaga.
BAKGRUND
Landstingen i Västmanland och Uppsala gick i hop förra året i en gemensam kostnämnd för att laga patientmaten till bland annat Akademiska sjukhuset. Kostnaden för varje portion skulle pressas till 55 kronor. För två veckor sedan visade det sig dock att varje portion kostar 59,95 kronor att producera. Även totalkostnaden, som inkluderar lokalhyror, administration etc. har ökat. Totalt portionspris i dag beräknas till 64:30.
Landstingen i Västmanland och Uppsala gick i hop förra året i en gemensam kostnämnd för att laga patientmaten till bland annat Akademiska sjukhuset. Kostnaden för varje portion skulle pressas till 55 kronor. För två veckor sedan visade det sig dock att varje portion kostar 59,95 kronor att producera. Även totalkostnaden, som inkluderar lokalhyror, administration etc. har ökat. Totalt portionspris i dag beräknas till 64:30.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!