En sjuksköterska polisanmäldes flera gånger under två års tid för stölder av narkotika från sina arbetsgivare, bland annat Akademiska sjukhuset. Ändå fick hon nya uppdrag som sjuksköterska.
Hur kommer det sig att man på Akademiska sjukhuset inte upptäcker att en sjuksköterska tidigare har anmälts för att stjäla narkotika?
– Vi får inte föra register över folk, säger Joanna Axelsson, tillförordnad HR-chef på Akademiska sjukhuset.
Hon säger att det bara är för placeringar inom barnsjukhuset och psykiatrin som man kräver utdrag ur belastningsregister. Däremot krävs registerutdrag från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om anmälningar och pågående utredningar. Bemanningsföretagen ska också ta fram referenser på de kandidater de presenterar för uppdragen.
– Det lämnar vi sedan över till avdelningarna som fattar besluten om att hyra in personerna, säger Joanna Axelsson.
Ivo är den myndighet som utreder anmälningar av legitimerad personal i vården.
– Att en person har ett diagnostiserat beroende, av alkohol eller narkotika, är inte nog för att stänga av personen. Det måste finnas andra konkreta omständigheter som visar att sjukdomen påverkar yrkesutövningen, säger Christina Carlsson, enhetschef på Ivo.
Men om en sjuksköterska ertappats med att stjäla narkotika på arbetsplatsen är inte det en graverande omständighet?
– Finns det en dom om stöld eller liknande kan det vara så pass allvarligt att det påverkar förtroendet för personen så att legitimationen dras in, säger Christina Carlsson.
I väntan på dom kan Ivo yrka att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutar om så kallad prövotid. Då sätter man upp villkor om till exempel att personen ska genomgå behandling eller regelbunden provtagning för att få behålla sin legitimation.
I fallet med sjuksköterskan som misstänks ha stulit narkotika från bland annat Akademiska sjukhuset, tog det dock två år innan Ivo skickade in en begäran om prövotid.
– Det tar tid. Att någon ska bli av med sin legitimation är ett av de mest ingripande besluten man kan fatta. Då krävs det att utredningen är grundlig och rättssäker. Jag tycker att man som vårdgivare alltid ska kontrollera referenser noggrannt innan man anställer en legitimerad yrkesutövare, säger Christina Carlsson.