Färdiga pepparkakor finns både med och utan palmolja. Men pepparkaksdeg från de stora tillverkarna Coop (Änglamark), Continental Bakeries (Gille) och Fazer (Skogaholms) innehåller alla palmolja.
Palmoljan är en omdiskuterad råvara som förknippas med regnskogsskövling. Skälet till att matproducenterna ändå väljer palmolja i sina produkter är att det är ett fast fett med god hållbarhet utan bismak.
– I just pepparkaksdegen behövs det ett fast fett. Och lång hållbarhet minskar matsvinnet, säger Åsa Wickholm, chef för egna varumärken på Coop.
För att pepparkaksdegen ska få rätt konsistens finns i princip fyra alternativ: smör, härdad rapsolja, sheaolja och kokosfett.
– Kravs regler tillåter inte härdad rapsolja, sheaolja finns inte som ekologisk. Kokosfett skulle kunna fungera, men det ger smak. Smör vill vi undvika då det är en allergen och inte heller veganskt. Vi vill att alla ska kunna äta kakorna, säger Åsa Wickholm.
I stället har valet fallit på ekologiskt producerad palmolja, vilket Åsa Wickholm beskriver som den högsta nivån där råvaran är spårbar och segregerad från annan produktion samt både ekologisk och hållbarhetscertifierad.
Får ni många frågor om palmolja?
– Ja, suckar hon. Vi får jättemycket frågor varje jul.
– Hela palmoljedebatten är ganska infekterad och det är svårt att få kunderna att förstå. Det är stor skillnad när den är producerad på ett hållbart och ett icke hållbart sätt, säger Åsa Wickholm.
Men även den som gör sin egen pepparkaksdeg och vill undvika palmolja får se upp. Mycket av det margarin som säljs i affärerna innehåller även det palmolja.
Naturskyddsföreningen är kritisk mot användningen av palmolja på grund av regnskogsskövling, brott mot mänskliga rättigheter och klimateffekten. Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, säger att de rekommenderar ekologiskt smör eller margarin för att undvika icke hållbar palmolja.
– Problemet med palmolja är jättestort. Men i reglerna för den ekologiska palmoljan tillåter man inte avskogning. Det är också mindre problem med sheaolja, som kommer från ett långsamväxande träd. Men då ska den vara spårbar, säger hon.
Däremot är Naturskyddsföreningen fortsatt skeptisk till den så kallade RSPO-certifierade palmoljan. Certifieringen räcker inte till, och ger utrymme för viss avskogning, skriver de på sin hemsida.