Där stjäls det mest cyklar

Får man ”stjäla tillbaka” sin stulna cykel om man får syn på den på stan? Och har man rätt att få tillbaka cykeln om den sålts vidare till någon annan i god tro? Polisen reder ut några vanliga frågor om cykelstölder.

Får man ta tillbaka en cykel som har blivit stulen?

Får man ta tillbaka en cykel som har blivit stulen?

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-10-11 12:37

Något som många kanske inte vet är att man inte har rätt att ta tillbaka sin stulna cykel om man hittar den på stan. Det berättar Urban Olsson, tillförordnad gruppchef på Uppsalapolisen.

– Om man får syn på sin stulna cykel så ska man kontakta polisen så vi kan skicka en patrull som hjälper till. Om den varit borta en längre tid kan vi behöva beslagta den, men ägaren får hämta ut den hos oss sen, säger han.

Men hur fungerar det om någon annan köpt ens stulna cykel i god tro?

– Det finns inte något som heter godtrosförvärv längre, så cykeln går tillbaka till den ursprungliga ägaren. Köparen får då försöka få ersättning från säljaren, men det är inte alltid så lätt.

Om den ursprungliga ägaren redan fått ersättning från sitt försäkringsbolag så är det dock försäkringsbolaget som äger cykeln. Då finns ingen möjlighet att få tillbaka den.

– Då tar försäkringsbolaget över rättigheten till cykeln, och om den anträffas är det de som får sälja den vidare, säger Urban Olsson.

Flest stölder vid sker vid resecentrum enligt UNT:s läsare, som har fått fylla i var de fått sina cyklar stulna på en karta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!