Sven Persson är 90 år och bor i Valsta. Sedan han bröt sitt lårben för drygt ett år har han fått hjälp av hemtjänsten för att sköta vardagssysslor. Men han är kritisk till den hjälp han har fått. Problemet är att personalen inte hinner med, menar han.
– I morse ville jag bli rakad eftersom du skulle komma på besök, men de var tvungna att rusa vidare. Man får en känsla av att när de är här tänker de på alla andra som väntar, säger han.
Han är inte ensam om att vara missnöjd. I en jämförelse som Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort får Sigtuna kommun ett lägre omdöme än rikssnittet på nästan alla punkter när det gäller äldreomsorgen.
Och inte bara det. På 30 av de punkter där kommunen har jämförts hamnar man bland de sämsta i landet i 14. Det handlar om saker som personalens bemötande, maten och tryggheten.
– Jag är inte ett dugg förvånad. Vi har förgäves sagt i flera år att vi måste lägga mer resurser på äldreomsorgen. Majoriteten har haft ett ensidigt fokus på byggande och att få folk att flytta hit. I vår budget ville vi satsa 13 miljoner mer på äldreomsorgen, säger oppositionsrådet Olov Holst (M).
83 procent av dem som har deltagit i undersökningen är nöjda med hemtjänsten. Det kan jämföras med snittet för landet i sin helhet som ligger på 88 procent. Samma trend gäller på kommunens särskilda boenden där 72 procent är nöjda. Även där placerar man sig under rikssnittet på 80 procent.
– Hemtjänsten är, liksom i alla kommuner, inte särskilt bra. Personalen är duktig men de tillåts göra för lite. När man städar till exempel får man inte sträcka sig upp och torka av en kökslucka, säger Gösta Karlsson, ordförande i PRO Sigtuna.
Anders Fällmar (S), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden, har inte läst SKL:s rapport än. Han vill avvakta kommentarer i väntan på kommunens egen undersökning, då man har gjort djupintervjuer med hälften av dem som får hemtjänst. Den rapporten kommer i februari.
– Den kommer att ge en täckande och rättvis bild. Då kommer vi kunna se vad vi behöver satsa på och förbättra.
Kommunen ligger under rikssnittet på nästan alla punkter som har jämförts. Vad beror det på egentligen?
– Tanken är att genomlysningen ska ge svaret på det, säger Anders Fällmar (S).