Christer Karlsson har EU-frågor som specialitet i sin forskning. Han tolkat det pressmeddelande som EU-kommissionen offentliggjorde på onsdagen som att kommissionen kommer att säga nej till Uppsalas kommuns upplägg för finansiering av arenan. Anledningen till det är bland annat skrivningarna att kommissionen ”hyser farhågor om att den offentliga finansieringen kan ge den nya arenan en orättmätig ekonomisk fördel” och ”snedvrida konkurrensen på den inre marknaden”. Kommissionen betvivlar dessutom att arenaprojektet inte kan byggas av privata aktörer eller genom att de arenor som finns i Uppsala i dag kan renoveras.
– Det tror jag betyder att de redan gjort bedömningen att projektet strider mot EU:s regler. Det är också därför frågan tas upp till prövning på det här sättet. För kommissionen är det viktigt att hitta prejudicerande fall som upprätthåller konkurrensreglerna. Då tar man inte upp fall som man redan på förhand vet att man kommer att godkänna, säger Christer Karlsson.
Beslutet att starta undersökningen kommer dessutom efter nära ett halvårs korrespondens med kommunen om byggets förutsättningar.
– Det betyder att kommissionen har satt sig in i projektet ordentligt innan beslutet om djupare granskning fattas.
På det politiska planet i Uppsala går åsikterna isär om hur brevet ska värderas. Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt (M) sade i torsdagens UNT att han trodde på ett ja och att kommissionen skulle sagt nej från början om deras avsikt var negativ.
Allianskollegan Stefan Hanna (C) är inte lika säker.
– Jag tolkar pressmeddelandet som att kommissionens beslut kommer att få konsekvenser för hela EU. Att de vill värdera vårt arenaprojekt ur den synvinkeln är naturligt. Förhoppningsvis kommer de fram till att vi har gjort rätt, säger han.
Maria Gardfjell (MP) tror inte man ska tolka kommissionen positivt .
– Som jag förstår det har frågan hamnat på en hög nivå inom EU. Det är kommissionens vice ordförande med ansvar för konkurrenspolitik som uttalar sig. Det tror jag betyder att de ser frågan som principiellt mycket viktig, säger hon.
Är du glad över det?
– Både jag och nej. Jag tycker alliansen ska följa lagar och regler. I stället drar man i gång en massa projekt utan att ha klart för sig hur de ska finansieras. Sedan får skattebetalarna stå för dyra advokat- och projektkostnader, säger hon.
Inte bara Uppsalas arenabygge ska granskas. Kommissionen tittar också på ett liknande projekt i Köpenhamn.
"Dåliga nyheter för kommunen"
EU-kommissionens beslut att undersöka finansieringen av Uppsala Arena är dåliga nyheter för Uppsala kommun. Det tror Christer Karlsson, docent i statskunskap vid Uppsala universitet.
Arenaavtalet och EU
Bakgrunden till att EU vill syna avtalet är att alliansen i Uppsala ville prova en ny finansieringslösning för Uppsala arena där kommunen inte finns med som ägare. Den gick i korthet ut på att bidra med 150 miljoner kronor och garantera en hyra på 15 miljoner kronor om året i 25 år till det privata arenabolag som vill bygga och äga arenan.
Beslutet överklagades till förvaltningsrätten. Rätten upphävde avtalet med motiveringen att det riskerar att snedvrida konkurrensen inom EU. Det skulle dessutom ha anmälts till EU-kommissionen innan beslut togs. Förvaltningsrättens beslut är överklagat.