Dålig tillsyn av hur läkemedel säljs

I snart tio månader har receptfria läkemedel sålts utanför apoteken. I Uppsala finns över hundra nya försäljningsställen. Enligt lagen ska de kontrolleras – men det är först nu i veckan som kontrollerna kommit igång.

Jonas Berger köper huvudvärkstabletter i Linnékiosken.

Jonas Berger köper huvudvärkstabletter i Linnékiosken.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-08-27 10:03

I onsdags genomförde Uppsala kommun den första kontrollen av butiker i stan som säljer receptfria läkemedel, nästan tio månader efter det att Apotekets monopol slopades.
Det var i november i fjol som det blev fritt fram för matbutiker, kiosker och bensinstationer att sälja allt från huvudvärkstabletter till allergimedicin. Men Uppsala har, liksom landets övriga kommuner, haft kort tid på sig att förbereda tillsynen av dessa försäljningsställen. Först i juni i år fick Uppsala kommuns inspektörer gå en utbildning i ämnet hos Läkemedelsverket.
– Det gick väldigt fort när lagen klubbades igenom, vilket gjorde att såväl vi som Läkemedelsverket blev lite tagna på sängen, säger Henrik Larsson på tillsynsenheten på Uppsala kommun.

Är det ett problem att kontrollerna släpat efter?
– Det är för tidigt att säga. Först när vi gjort fler besök kan vi se om det finns stora brister i försäljningen.
Vid kontrollerna granskas bland annat om de mediciner som säljs är tillåtna, om det finns tydliga skyltar om 18-årsgräns och om försäljningsstället är anmält hos Läkemedelsverket.
Intresset bland Uppsalas butiker att sälja läkemedel är stort. Inom kommunens gränser finns i dag 117 anmälda försäljningsställen utöver apoteken. Målet är att hinna kontrollera 50 av dem innan årsskiftet. Hittills har man hunnit med fyra.
– Vi hittade bara några mindre brister. Vi väljer nu i början att göra enklare kontroller och kolla det mest uppenbara för att hinna med så många butiker som möjligt, säger Henrik Larsson.
Annika Babra, som är gruppchef för Läkemedelsverkets inspektionsenhet, säger att det finns en hel del brister och okunnighet bland många försäljningsställen.
– Det är ju en ny marknad, och vi kan konstatera att många har en del att lära sig för att leva upp till regelverket. Vi satsar nu på att utbilda och informera.

Ett problem som konstaterats är att hela 27 procent av landets butiker inte redovisar till statliga Apotekens service hur mycket de sålt läkemedel för, något de enligt lag är skyldiga att göra. Om det beror på slarv, okunskap eller något fel på systemet vet man ännu inte.
De siffror som finns visar dock att försäljningen av receptfria läkemedel ökat sedan monopolet upphörde, såväl på apoteken som utanför dem. På Linnékiosken på Svartbäcksgatan, ett av Uppsalas 117 nya försäljningsställen, intygar man att efterfrågan är god. På hyllan bredvid kassan trängs flera olika slags huvudvärkstabletter med bland annat nässpray och migränmedicin. Läkemedlen går åt så pass bra att man utökat sortimentet.
– Folk blir fortfarande glada när de upptäcker att vi säljer receptfria läkemedel. Många har frågat efter sådant vi inte haft så vi har tagit in mer allteftersom, säger Ranja Abou-Naja som står bakom kassan.

Själv tycker hon att tillgängligheten är viktig.
– Om man får huvudvärk efter det att apoteket har stängt måste man ju kunna få tag på huvudvärkstabletter. Vi har långa öppettider, säger hon.
Jonas Berger, som precis kommit in i kiosken för att inhandla en kexchoklad håller med. I dag plockar han inte med sig något från läkemedelshyllan, men han har tidigare köpt huvudvärkstabletter här. Han ser inga egentliga nackdelar med att Apotekets monopol upphörde.
– Nej, det handlar ju om läkemedel som är receptfria. Jag bor här i huset och gillar tillgängligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om