Enligt rapporten är städningen av de boendes lokaler bristfällig, något som kan innebära risk för smittspridning.
Leif Svensson slog larm till miljö- och hälsoskyddsnämnden i Uppsala sedan han följt med en vän som skulle få behandling på Trollängen i Almunge. De tyckte båda att det såg fint ut på hemsidan. Där fanns bilder på en stor fin villa, och den terapibehandling och aktiviteter som erbjöds verkade intressanta. Men när de fick se den byggnad där klienterna bor fick båda en chock. På taket växte mossa, och Leif Svensson beskriver boendemiljön med ett ”råttbo”.
– Det är svårt att beskriva med ord hur det såg ut. Kanske om du tänker dig ett hem där ingen städat på tio år – genomsnuskigt! Möbler och inredning var trasiga. Det luktade illa och var mörkt. Golvet var så skitigt att jag inte ville ta av mig skorna när vi gick in, berättar han.
Väninnan stod ut i 24 timmar i den nedgångna miljön på Trollängens behandlingshem innan hon lämnade det. Därefter anmälde Leif Svensson vad de sett till Uppsala kommun.
– Jag skulle hellre bo i tält än i en sådan miljö. Terapeuterna sitter väl i sin fina villa. Men de som bor där, en del av dem är kanske tvångsomhändertagna och har inte så mycket att säga till om, säger han.
Det har flera gånger tidigare riktats kritik mot stiftelsen Trollängen som bedriver behandlingshemmet utanför Almunge. För knappt två år sedan vittnade tidigare anställda om missförhållanden på hemmet. Chefen, Gert Gruvholt, anklagades då för att ha sett mellan fingrarna med att boende på behandlingshemmet missbrukade alkohol och narkotika. Enligt anställda lät man det fortgå eftersom stiftelsen riskerade att gå miste om intäkter om de som missbrukade på hemmet blev utskrivna.
Även 2004 riktade den dåvarande tillsynsmyndigheten, länsstyrelsen, allvarlig kritik mot stiftelsen Trollängen. Då gällde det brister i dokumentation, uppföljning och hantering av sekretessbelagda uppgifter. I anmälningar från tidigare boende på Trollängen kritiserades också personalens bemötande av patienterna på hemmet.
Trollängens patientunderlag är brett: Missbrukande ungdomar hamnar sida vid sida med personer med psykos eller självskadebeteende. Leif Svenssons vän är beklämd över att det kan finnas personer på behandlingshemmet som är tvångsplacerade eller på andra sätt har svårt att ta sig därifrån.
– Jag blev djupt bestört när jag kom dit, och tänker på de ungdomar som bor där. Det är ingen miljö där någon människa kan tillfriskna, säger hon.
I torsdags gjorde miljö- och hälsoskyddsnämnden en oanmäld inspektion på Trollängens behandlingshem grundat på de klagomål som inkommit. Enligt Hannes Vidmark, avdelningschef för miljö- och hälsoskyddstillsyn, konstaterades det att städningen i lokalerna var bristfällig. Bland annat noterades att flera golv var slitna och svåra att hålla rena och toaletter och duschutrymmen var ofräscha och skadade.
– Bristerna var inte allvarliga och vi utgår ifrån att det kommer att åtgärdas utan problem. Men det var ett befogat klagomål, städningen borde ha klarats av bättre än det vi kunde se utifrån inspektionen. Sköts inte städningen kan det innebära smittspridning och försämrad luftkvalitet för de boende, säger Hannes Vidmark.
Senast den 20 oktober ska Trollängen redovisa vilka åtgärder som kommer att vidtas. Behandlingshemmets chef Gert Gruvholt tycker att de klagomål som framfördes i anmälan var överdrivna, men håller med om att det finns brister i städningen.
– Skötseln av boendeutrymmena har inte varit på topp, det är sant. Flera åtgärder kommer att sättas in inom kort, vi måste förbättra städrutinerna. Problemet ligger också i att detta är en sådan miljö där lokalerna dessvärre slits fort, säger Gruvholt.
– Vi är tacksamma för att detta inspekteras, man blir lätt hemmablind och det är inte bra.