Dålig skörd att vänta

Snö som bäddade för snömögel, en lång torkperiod under sommaren och osäkra väderförhållanden när skörden väl ska bärgas. Redan nu står det klart att 2010 inte blir något rekordår för länets spannmålsodlare.

Vetet skördas på lantbruket Lilla Vallskog, skördetröskan körs av Waldemar Blad.

Vetet skördas på lantbruket Lilla Vallskog, skördetröskan körs av Waldemar Blad.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-08-06 10:45

Det går inte att få en tvärsäker prognos för årets skörd, men Håkan Fredriksson, som sitter i regionstyrelsen för LRF Mälardalen, tror att produktionen i länet i snitt blir 20 procent lägre i år än i fjol.
– 2010 har varit en väldigt tuff säsong för växtodling, säger Håkan Fredriksson.
Han uppskattar att hälften av det höstvete som såddes i länet förra året angripits av snömögel. Höstvete är en basgröda och odlas i stort sett på alla gårdar i Uppsala län eftersom det ger en hög avkastning. När stora delar förstörs försvinner snabbt en årslön för en normalstor gård, enligt Håkan Fredriksson.
Men ett tjockt isolerande snötäcke, som påverkat höstvetet negativt, är inte det enda bekymret. Den långvariga torkan tidigare sommar ledde till brådmognad, vilket lett till mindre kärnor och i slutänden lägre volymer.

Och nu är det regnet som oroar. När UNT ringer upp sitter Håkan Fredriksson och tittar på SMHI:s väderprognos för de närmaste dagarna. Nederbörd ska det bli. Flera dagar i sträck. Inte bra.
– Blir det för mycket regn kan allt gå förlorat, det blir som när man lägger gröt i vatten, säger Håkan Fredriksson.
Men i jämförelse med Västmanland och delar av Södermanland har Uppland klarat sig förhållandevis bra.
– I området mellan Köping och Arboga kom det 200 millimeter regn under två veckor i maj. Det finns spannmålsodlare som fått så om tre gånger på samma bit, säger Anna Redner som är växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet i Örebro.
Men det finns alltid de som har det värre.
– I Ryssland har skördeprognosen skrivits ner med 12 miljoner ton på grund av torka och värme i områdena runt Svarta havet. Det är lika med tre gånger så mycket som spannmålsskörden i Sverige, som brukar ligga på fyra ton, säger Anna Redner.

Missväxten har lett till högre spannmålspriser. I våras kostade ett kilo vete 1 krona, i dag ligger priset på 1 krona och 50 öre.
– Det spelar inte så stor roll vad priset är om man inte får in det. Då blir ett bra pris bara retsamt, säger Håkan Fredriksson.
 

Skåne i skördetopp

Höstvete är det som odlas mest i Uppsala län och de här länen hade största skördarna förra året:
Län Totalskörd (ton) Hektarskörd (kg/ha)
Skåne  740 800  8 200
Västra Götaland  322 200   5 240
Östergötland  318 200  6 650
Uppsala  151 800  5 300
Södermanland  124 100  5 060
Hela riket  2 065 900 6 320
*) Genomsnittsskörden (höstvete) i Sverige var under åren 2004–2008 2 000 800 ton.Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!