Dålig självkänsla ger sämre livskvalitet

Psykolog Pirkko Laine anser att en personer med dålig självkänsla får sämre livskvalitet för att de bryr sig för mycket om vad andra ska tycka.

Uppsala2009-02-04 07:00
Självkänslan är själva grunden i huset människan. Är den dålig måste vi kompensera och det kostar på. Det anser Pirkko Laine som är psykolog och psykoterapeut i Uppsala. Hon har sett hur många klienters problem bottnar i dålig självkänsla. Det första hon kommer att tänka på är att överprestera. Det ser hon som en kompensation för dålig självkänsla.
-Att överprestera är ett sätt att söka bekräftelse från andra.

Men problemet är att det inte leder till bättre självkänsla även om man lyckas prestera utöver det vanliga, säger hon, gör en paus och tar en klunk vatten.
-Man hamnar bara i en ond cirkel om man tror att man kan få bättre självkänsla genom prestationer.
Ett annat sätt att kompensera är genom det yttre. Personen känner sig värdefull av att ha ett vacker utseende, en smal kropp, mycket pengar, social kompetens eller en framgångsrik make/maka, lyckade barn eller ett vackert hem.
- Problemet är bara att man tvingas jaga dessa yttre värden hela tiden och får ingen ro, säger Pirkko Laine.

Men alla mår bra av bekräftelse och behöver bli sedda. Fast det gäller att hänga upp sin självkänsla på vad man själv tycker och inte på andra människor eventuellt kommer att tycka.
Det är lätt att förväxla självkänsla med självförtroende.
* Självkänsla är att ha en känsla av att duga för den man är, tycka om sig själv, och kunna försonas med sina brister men utan att se sig själv som ofelbar.
* Självförtroende är att tro på sin förmåga att kunna prestera.
Det går alltså att ha ett hejdundrande självförtroende men samtidigt sakna självkänsla. Däremot är det svårare att ha självkänsla och vara utan självförtroende.

Men varför ska vi egentligen sträva efter självkänsla?- Nja, fungerar allt som det ska i livet och man mår bra, spelar den kanske mindre roll. Vanligt är att man behöver konfronteras med sin bristande självkänsla när något går snett. Man kanske inte trivs med sin livssituation. Som exempel tar hon att ha ett jobb som inte överensstämmer med ens värderingar, man kanske hamnade där på grund av höga betyg, men vill egentligen göra något annat. Eller att övervintra i en relation där den andra personen utövar förtryck eller misshandel.

Men signalen kan också vara svagare. Man kan uppleva att man inte räcker till det man skulle vilja eller saknar förmåga att stå på sig. Kanske upptäcker att det inte räcker att höja rösten för att får folk att lyssna. Två personer med dålig självkänsla riskerar att bli en misslyckad kombination. När det handlar om mobbning är ofta både mobbaren och offret personer som saknar självkänsla. Även i en parrelation är det sällan lyckat. Risken är stor att de som saknar självförtroende överför sin känsla av värdelöshet på den andra och resultatet kan bli att bägge hackar på varandra.

Men vad beror dålig självkänsla på?
- Att personen inte har blivit sedd och bekräftad som barn och inte fått kärlek för det som den är, säger Pirkko Laine, och tillägger att det här inte alls behöver vara ett medvetet agerande från föräldrarnas sida.
Den som själv inte fått uppmuntran och kärlek som barn beter lätt sig likadant mot sina barn. Personen kan till och med känna agg till att ge beröm och i stället fokusera på barnets brister. Den kan också ha svårt att hantera att barnet tar för sig och sticker ut på ett sätt som föräldern aldrig gjorde. På så vis kan dåligt självkänsla gå i arv.

Hur gör man som förälder om man vill ge sitt barn självkänsla?
-Man ser till att bekräfta barnet och uppskatta det för dess personlighet. Med andra ord inte enbart berömma prestationer utan i stället peppa personligheten. Man kan säga till exempel: åh, va glad du ser ut eller vad kul du verkar ha, säger Pirkko Laine.

En fallgrop kan vara att föräldrarna inte ser sådant som de själva inte gillar. Barnet bör få lära sig att även ilska, avundsjuka, hat och besvikelser är känslor som ingår i livet och inte är något att skämmas för.
Andemeningen bör alltså vara:
* jag ser dig,
* jag tycker om det jag ser
* jag tycker om dig.

Men även andra personer kan vara betydelsefulla i barnens liv, tillägger hon, och syftar på lärare eller andra vuxna i skolan. De kan vara en motvikt till föräldrar som kanske inte orkar med sina barn av olika orsaker, kanske missbrukar eller är sjuka. Motvikten fungerar även sent i tonåren. Och det är aldrig försent att skaffa sig självkänsla.
- Nej, det är inte kört vid en viss ålder, även om det logiskt rent tankemässiga kan vara svårare vid vuxen ålder att inse att varje människa duger som de är och därmed gör jag också det, om man inte fått höra det tidigare.
Tips för att stärka självkänslan:

* Utgå alltid ifrån tanken att du duger.

* Varje gång du handlar utifrån den tanken kommer du att respektera dig själv, känna dig glad och nöjd med din egen person. Då höjs självkänslan ett snäpp.

* Efter att du har gjort det tillräckligt många gånger kommer självkänslan att ha stärkts.

* Det är bra att ha någon runtomkring som peppar och som du kan prata med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!